Fantasztikus villámok csapkodnak az izlandi vulkánnál

Vágólapra másolva!
Látványos villámok csapkodnak az izlandi Eyjafjöll vulkán kitörési felhőjében. A jelenséget a sok kidobott por okozza, amely a forró gázanyag révén hevesen kavarog.
Vágólapra másolva!

Az európai légiközlekedést megbénító Eyjafjöll tűzhányó kitörési felhőjéről hétfőn közöltünk szép, éles műholdképet rovatunkban. A felhőben igen látványos villámokat is fotóznak. Az ilyen jelenség viszonylag ritka, és kialakulása még kevéssé ismert. Néhány példa azért akad rá, az amerikai Mount St. Helens 1980-as kitörésénél például majdnem másodpercenként lehetett villámkisülést megfigyelni.

Forrás: Marco Fulle, astrobio.net

Villámok az Eyjafjöll vulkán kitörési felhőjénél. A kép nagyméretű változatának letöltése (Marco Fulle, astrobio.net)

Egyes vulkánkitöréseknél a kirepülő porfelhőben akkora feszültségkülönbség lép fel, amely végül elektromos kisüléseket okoz. Ezek alkalmanként olyan nagyok is lehetnek, mint a hagyományos villámok, de néha csak néhány méter hosszú, tizedmásodperces szikrák villannak fel.

A jelenséget feltehetőleg a porszemek egymáshoz súrlódás okozza, illetve közreműködhet benne, hogy ha a sok apró szemcse felületéhez kevés töltés kapcsolódik, azok a gázáramlás révén térben elkülönülnek egymástól - létrehozva a kisüléshez szükséges feszültségkülönbséget. A villámlás kialakulásnak kedvez, hogy a sok vulkáni port tartalmazó hamufelhőben lévő gáz lényegesen forróbb, mint a környező levegő. (A vulkánoknál a por és a hamu kifejezést szinonimaként használják.)

Villámok ritkán porviharokban is fellépnek a Földön, de ilyen kisülések az általuk kiváltott rádiózajok alapján a Marson is mutatkoznak (mint arról korábban beszámoltunk).

Érdekes online előadásra kerül sor a mai napon a holland Delfti Műszaki Egyetemen, ahol Andy Hooper, az izlandi vulkánok elismert szakértője beszél majd a kitöréséről. Az előadás élőben követhető az alábbi weboldalon 13:30-tól.

Forrás: NASA/Robert Simmon

A vulkán és környéke a NASA Earth Observing-1 jelű műholdjának felvételén még 2010. 03. 24-én (NASA/Robert Simmon)

Forrás: ESA

A mellékelt fotót az Envisat-2 jelű európai műhold készítette a vulkán környékéről április 19-én. Jól látható, hogy a szürkés színű porfelhő délkeleti irányban sodródik az uralkodó szelek miatt, a felvételen mintegy 400 kilométer hosszú szakaszon. Érdemes megfigyelni, hogy a felhők alól több helyen kibukkan a szigetet borító fehér jégtakaró (ESA)