Online előadás kedd este az izlandi vulkánról

Vágólapra másolva!
A közelmúltban kitört Eyjafjallajökull alaposan felforgatta az északi félteke légiközlekedését, és a légkörbe kerülő hamu csodálatosan vöröslő naplementéket varázsolt néhány napra. A kitörés még sokáig elhúzódhat, és elképzelhető, hogy egy közelben lévő másik vulkán is aktivizálódni fog. Április 27-én este a vulkánok egyik legjobb magyarországi szakértője tart előadást, melyet az interneten is követhetnek az érdeklődők.
Vágólapra másolva!

A fél Európa légiközlekedését megbénító vulkán porkibocsátása a múlt hetihez képest csökkent, ám továbbra is aktív, és a korábbi tapasztalatok alapján még akár hónapokig is az maradhat. A repülést érintő hatásokon kívül további veszélyeket rejt magában a feltörő láva hatására megolvadó jég, amely áradásokat okozhat.

Az Izlandi Meteorológiai Szolgálat április 26-i jelentése szerint a magma feláramlása az előző napokhoz képest változatlan maradt (20-40 tonna/másodperc), és a hamufelhő magassága sem változott. A szomszédos Katla vulkán - amelynek aktivitása korábban többször követte az Eyjafjallajökullét - területén nem mértek geofizikai változásokat.

Forrás: NASA

Az Eyjafjallajökull április 24-én

2010. április 27-én a Magyar Földrajzi Társaság nyilvános előadást tart Székesfehérváron, ahol a téma egyik legjobb hazai szakértője, dr. Nagy Balázs geográfus beszél majd Izlandról, a vulkánkitörések anatómiájáról és azok hatásairól. A program második részében bemutatkozik a Magyar Földrajzi Társaság magazinja. A beszélgetést Nemerkényi Zsombor, A Földgömb című folyóirat főszerkesztő-helyettese vezeti.

Az előadás időpontja: 2010. április 27. (kedd) 18:00 óra
Helyszíne: A Szabadművelődés Háza, Székesfehérvár, Fürdő sor 3.
Az előadást élőben közvetítik az interneten: www.galileowebcast.hu