Csodával határos módon élte túl egy rendkívül mérgező kockamedúza támadását egy tízéves kislány Ausztráliában.

Rachel Shardlow Queensland államban, a Calliope folyóban úszott a bátyjával, amikor a csak tengeri darázsként emlegetett kockamedúza (Chironex fleckeri) megtámadta. Testvérének sikerült kihúznia őt a vízből, de a lábát akkorra már körbeölelte tapogatóival az állat. Jamie Seymour zoológus az ABC televíziós csatorna műsorában kedden elmondta, hogy a tudomány nem ismer olyan esetet, amikor valaki túlélt volna egy ilyen támadást. Amikor a James Cook Egyetemen oktató tudós először látta a Rachel sebeiről készített képeket, a súlyos égési nyomok alapján azt gondolta, hogy a kislány már régen nem él.

Rachel hat héten át szorult kórházi kezelésre. A szúrások okozta hegeken kívül nincs maradandó sérülése, bár rövid távú memóriáját kismértékben elveszítette. Azok a félelmek azonban, hogy maradandó agyi károsodás érte, szerencsére nem igazolódtak. A kislány apja, Geoff Shardlow közölte, hogy tapasztalata szerint lánya kognitív képességeivel "minden rendben van".

Nagyon erős mérge miatt több kockamedúzafaj is igen veszélyes. Egyesek csupán köröm nagyságúak, tapogatóik azonban akár három méter hosszúságúra is megnőhetnek. Mérgük az emberek számára annyira fájdalmas, hogy sok áldozat a támadáskor sokkos állapotba kerül, szívinfarktust kap és megfullad. Mérgük ellen, amely a szívet, az idegrendszert és a bőrt támadja meg, nincs ellenanyag.