Lefotózták mindkét orosz holdautót

Vágólapra másolva!
A holdverseny idején kísérőnk feszínén landolt két orosz, ember nélküli holdautó. Hosszú hónapokon át működtek, majd elhallgattak - most sikerült lencsevégre kapni az évtizedek óta mozdulatlan robotokat. 
Vágólapra másolva!

A szakemberek az LRO felvételein korábban leszállt űreszközöket is sikeresen megörökítettek. Nemrég azonosították mindkét orosz holdautót, a Lunohod-1 és Lunohod-2 űrszondát.

Forrás: NASA

A Luna-17 leszállóegység, amely a történelem első holdautóját, a Lunohod-1-et juttatta a Hold felszínére. Az 1970. november 17-én landolt szondáról gördült le a Lunohod-1 a felszínre, ahol a következő tíz hónapban mintegy 10 kilométer távolságot tett meg. (Összehasonlításként: az Opportunity marsjáró öt év alatt tett meg 12 kilométert a vörös bolygón.)

Forrás: NASA

A Lunohod holdjáró még a Földön

Forrás: NASA

A Lunohod-1 és árnyéka a magasból az LRO-űrszonda felvételén (NASA)

Két évvel később a Luna-21 is leszállt, rajta az elődjénél valamivel modernebb Lunohod-2-vel. Akárcsak korábbi társát, ezt a holdautót is a két hétig tartó holdi nappal során bolygónk felszínéről irányították, míg a hosszú és hideg holdi éjszakák alatt mozdulatlanul várakozott, és radioaktív energiaforrás akadályozta meg a túlzott lehűlését.

Forrás: NASA

A Lunohod-2 a magasból. Munkáját túlhevülés miatt szüntette be: holdpor jutott néhány berendezésére, amitől a belseje nem tudott lehűlni

Forrás: NASA

A Lunohod-2 egyik felszíni képe, amely a sziklákkal borított holdi tájat mutatja