Szombaton indul a nagy tornádóvadászat

Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi szakértőkből álló csoport szombaton vág neki az amerikai prérinek, hogy újabb adatokat gyűjtsön a tornádók kialakulásáról. A konvoj azonnal odarobog majd, ahol komolyabb szélvihar lesz alakulóban.
Vágólapra másolva!

A VORTEX2 elnevezésű munkacsoport a tornádók vizsgálatára létrehozott eddigi legkomolyabb kezdeményezés. A kutatás célja felderíteni, hogy miként keletkeznek a tornádók, és hogyan lehetne őket a mainál hatékonyabban előrejelezni. A kezdeményezésben résztvevő szakemberek május elsején indulnak útnak, hogy másfél hónapig államról államra utazzanak az észak-amerikai prériken. "Ha tornádó közeleg, mi egész biztosan ott leszünk" - mondja Josh Wurman vezető kutató, a colorádói Center for Severe Weather Research (CSWR) munkatársa.

A VORTEX2 csapatának nincs állandó bázisa: a kutatók folyamatosan mozgásban vannak, és csak időlegesen táboroznak le egy-egy helyen. A csapat tagjai - körülbelül százan - negyven járművel indulnak útnak, és számos olyan eszközt visznek magukkal, amelyek tornádókkal kapcsolatos adatgyűjtésre alkalmasak.

Forrás: Josh Wurman, CSWR
Forrás: Josh Wurman, CSWR

Rendelkezésükre áll majd tíz hordozható radarberendezés, az időjárás előrejelzésére alkalmas léggömbök, egy pilóta nélküli repülőgép és számos további tornádófigyelő eszköz. Jelen lesznek továbbá a tornádók által okozott károkat felmérő szakemberek, valamint néhány fotogrammetriás csapat is (a fotogrammetria során fényképekről vett méretekből határozzák meg a tárgyak valós kiterjedését).

Forrás: Josh Wurman, CSWR
Forrás: Josh Wurman, CSWR

Az eszközökkel szó szerint "bekeríthetőek" a tornádók. Korán érzékelhetőek azok a viharok is, amelyek később jó eséllyel tornádókká alakulhatnak. A kutatás konkrét célja hat fő kérdéscsoport megválaszolása: hogyan, mikor és miért jönnek létre a tornádók? Mi az oka, hogy egyes esetekben a tornádó gyenge, és rövid ideig tart, míg máskor nagy erejű, és sokáig létezik? Milyen a tornádók szerkezete, és mekkorák a széllökések a talaj közelében? Hogyan pusztítanak ezek a szélviharok, és hogyan jelezhetnék őket a mainál pontosabban előre?

Forrás: Josh Wurman, CSWR
Forrás: Josh Wurman, CSWR

"Kérdezni egyszerű, válaszolni annál nehezebb" - foglalta össze a kutatás nehézségeit Wurman. "A jelenlegi előrejelzések átlagos átfutási ideje mindössze 13 perc, vagyis ennyivel korábban értesülünk a tornádók érkezéséről. A hamis riasztások aránya 70 százalékos, ami nem túl jó. A legjobb lenne, ha 30, 45 vagy akár 60 perccel előre megmondhatnánk, ha komolyabb szélvihar fog érkezni."

Forrás: NSF