Vágólapra másolva!
Kínai kutatók megállapították, hogy a kielégítő alvás hozzájárulhat a magas életkor eléréséhez. Az alváskutatók idős emberek alvásminőségét és napi alvási szokásait vizsgálták.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Sleep szakfolyóiratban megjelent tanulmány egy 2005-ben készült kínai kérdőíves felmérésen alapul. Az egészséges hosszú élettel kapcsolatos vizsgálatban több mint tizenötezer, 65 évesnél idősebb ember vett részt. A megkérdezettek közül 2794 száz éves vagy annál idősebb korú személy volt.

A vizsgált személyek 65 százaléka jónak vagy nagyon jónak értékelte az alvásminőségét, és az átlagos napi alvási idő 7,5 óra volt a szunyókálásokat is beleértve. Meglepő módon a 100 évesnél idősebbek 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel számoltak be jó alvásminőségről, mint a fiatalabb, 65-79 éves résztvevők. A férfiak 23 százalékkal nagyobb gyakorisággal állították, hogy jól alszanak, mint a nők. A súlyozáskor figyelembe vették a demográfiai jellemzőket, a résztvevők társadalmi-gazdasági helyzetét és egészségügyi állapotát.

Az egészséggel kapcsolatos gondok rosszabb alvásminőséggel társultak, a magukat gyenge egészségi állapotúaknak mondó egyének 46 százalékkal kisebb eséllyel számoltak be jó alvásról. Azoknál az embereknél is kisebb volt a jó alvásminőség valószínűsége, akik gyakran nyugtalankodtak, legalább egy krónikus betegségük volt, vagy mindennapi gondokkal küszködtek.

A 80 évesnél idősebbek alvási hossza pozitív és negatív irányban is eltért a 65-79 évesekétől, amiért elsősorban az egészség megromlása okolható. "A kor és az egészségi állapot a két legfontosabb tényező, ami kapcsolatban áll a beszámolt alvásminőséggel és időtartammal" - mondta a vizsgálat vezetője, Danan Gu. A tanulmány azt is megállapította, hogy az alvásminőséget jelentősen befolyásolja az érintettek egészségügyi ellátottsága és gazdasági helyzete. A jó orvosi ellátottság és gazdasági helyzet pozitív hatást gyakorolt az alvásminőségre.

Bár a szerzők hangsúlyozzák, hogy a tanulmány jellege miatt nem lehet közvetlen következtetéseket levonni az alvás és az egészséges élettartam közötti összefüggéssel kapcsolatban, azért feltételezik, hogy kétirányú kapcsolat áll fenn az alvásminőség és az élethossz között. Ezt megerősíthetik majd a 2008-2009-es felmérések 2010 végére hozzáférhető adatai.

* * *

Rovatunk mostantól Facebookon és Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk