Látványos halót fényképeztek a Somogy megyei Kaposfőről. A jelenséget a fátyolfelhők kristályai okozzák, melyek tükrözik és megtörik a fényt.

A cirruszfelhőkön létrejövő optikai jelenségek gazdag csoportját képezik az úgynevezett halók. Ezek közül a Naptól vagy Holdtól 22,5 fokra mutatkozó melléknapok és mellékholdak, illetve az ugyanilyen sugarú gyűrűk a leggyakoribbak az égen.

Az alábbi kép is egy ilyen gyűrűt mutat a Hold körül. A képet Schmall Rafael rögzítette a Somogy megyében található Kaposfő területéről 2010. január 25-én. A képen a Holdról balra felfelé sejthető csillag a Capella, az Auriga (Szerekes) csillagkép alfája.

Forrás: Rafael Schmall, EPOD

22 fok sugarú halo a Hold körül 2010. január 25-én, Kaposfőről fotózva. A kép nagyméretű változatának letöltése (Schmall Rafael)

A halojelenségek a magas szintű cirruszfelhőkben lebegő jégkristályok hatására jönnek létre. A kristályokon áthaladó, illetve lapjaikon tükröződő fény irányt változtat, alkalmanként színeire bomlik - így keletkeznek a látványos fénytünemények a Nap vagy a Hold körül. Hazánkban átlagosan hetente egy halojelenség figyelhető meg, de közülük csak kevés olyan látványos, mint a mellékelt képen megfigyelhető. További felvételek és háttérismeretek a jelenségről a legkoroptika.uw.hu honlapon olvashatók.