Mégsem evett meg sok galaxist Galaxisunk

Vágólapra másolva!
A Tejútrendszer idős csillagainak elemzése alapján Galaxisunk egy vagy több ősi anyagfelhő közel egyidejű összehúzódásával keletkezett - nem pedig kisebb anyagcsomók fokozatos halmozódása révén.
Vágólapra másolva!

A hagyományos elgondolás alapján Galaxisunk, a Tejútrendszer kisebb gázfelhők, illetve más, kisebb galaxisok fokozatos felhalmozódásával és összeolvadásával született. Ezek szerint tehát fokozatosan nőtt, mire elérte mai méretét és tömegét. Egy új megfigyelés ennek részben ellentmondani látszik.

A Tejútrendszer legidősebb objektumai a sok csillagot tömörítő gömbhalmazok. Harvey Richer (University of British Columbia, Kanada) és kollégái a 47 Tucanae jelű gömbhalmazt vizsgálták a Hubble-űrtávcsővel. Mivel ez a halmaz sok szempontból hasonlít Galaxisunk közel gömb alakú központi dudorára, utóbbi jellemzőire is következtethetünk a megfigyeléséből.

Az új, főleg az infravörös tartományban készült mérések alapján a 47 Tucanae és Galaxisunk központi dudora egyaránt 11-12 milliárd évvel ezelőtt keletkezett - ellenben a korábban feltételezett 9 milliárd év körüli értékkel. Koruk eszerint a Galaxis külső, ritka tartománya, az úgynevezett halo korával is egybeesik. A régebbi elképzelések alapján úgy tartották, hogy a központi dudor fiatalabb a halónál (mert galaxisunk anyaga fokozatosan alakult ki), az új eredmény szerint azonban mindkét szerkezeti egység ugyanakkor jött létre.

Az egyidejű kialakulás lehet véletlen egybeesés, avagy megelőzhette azt egy heves folyamat, például egy ütközés, ami a halóból a belső térségbe juttatott anyagot, kialakítva a központi dudort. Bár a későbbiekben is kebelezett be a Tejútrendszer kisebb galaxisokat, anyagának jelentős része már kezdetekben összeállt.