A Bikavérről és a Marsról is szó lesz Egerben, az országos növénynapokon

Vágólapra másolva!
2010. május 17-21. között Eger nemcsak a papok és a bor, hanem a növények városa is lesz: a TermészetTudás Főiskolája rendezvénysorozat részeként ekkor kerül sor a Botanika Hetére az Eszterházy Károly Főiskolán. A gazdag programkínálat a gyerekeknek szervezett növényrajzolástól a nagyközönségnek szóló ismeretterjesztő előadásokon keresztül a tudományos konferenciáig terjed.
Vágólapra másolva!

Május 17-e (hétfő) a Botanikus kertek napja. Aki sétált már botanikus kertben, tudja, hogy kevés szebb és nyugodtabb környezet van a világon. A hétfői előadások során bemutatkozik az Eötvös Loránd Tudományegyetem megújult Füvészkertje, az MTA Vácrátóti Botanikus Kertje és a Szarvasi Arborétum.

Május 18-a (kedd) a Botanika és természetvédelem napja. A legtöbbet ígérő előadás az Északi-középhegység botanikai ritkaságairól szól. Emellett a Bükki, a Hortobágyi és az Aggteleki Nemzeti Parkok növénytani értékeit ismerheti meg a hallgatóság.

Május 19-én (szerdán), a Növénybiológiai napon különösen izgalmasnak ígérkezik a gyümölcstermő növények génvagyonának és tartalékainak hazai helyzetét ismertető előadás. Mindannyiunk érdeke, hogy ne tűnjenek el nyomtalanul a régi magyar, a tömeges változatoknál sokkal ízesebb fajták.

Május 20-a (csütörtök) a Növényi alapú termékek és gyógynövények napja. Talán ez a legérdekesebb program a nagyközönség számára, hiszen szó lesz gyógy- és fűszernövények termesztéséről, az élelmiszerbiztonságról és a növényi alapú élelmiszerekről, valamint nyílt napot szerveznek az Egerfood Regionális Egyetemi Tudásközpont élelmiszerbiztonsági laboratóriumaiban - ahol többek között Egri Bikavéren végeznek minőségellenőrzést -, továbbá a főiskola Herbáriumában is.

Május 21-én (pénteken) tudományos konferenciát rendeznek "Aktuális eredmények a kriptogám növények kutatásában" címmel, amely főképp a környezetszennyezést jól jelző mohák és zuzmók világát mutatja be, de még a Földön kívüli élet utáni kutatás témája is előkerül - mivel zuzmókhoz hasonló egyszerű organizmusok akár a Marson is létezhetnek.

Az előadások mellett lesz fitoterápiás foglalkozás és egészségügyi tanácsadás, kézműves műhely és növényrajzolás gyerekeknek, virágkötészeti foglalkozás és bemutató, lesznek filmvetítések és kiállítások. Minden nap botanikai könyvek, kaktuszok, egynyári virágok és évelők vására, valamint öntözéstechnikai bemutató és tanácsadás várja az érdeklődőket.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Részletes program, helyszín, időpontok a TermészetTudás Főiskolája honalpján: http://www.termeszettudas.ektf.hu