Ritka felvétel: gyűrű vágott ketté egy holdat

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Ritka felvételt készített a Cassini-űrszonda a Szaturnusz bolygónál. A képén a Titan hold figyelhető meg, a bolygó kiterjedt gyűrűrendszere mögött. Ami meglepő a fényképen, hogy a gyűrűk egy része sötét sávként szeli át a távoli holdat.

A kép készítése idején a Szaturnusz és a Nap balra, a kamera látómezején kívül volt. A megörökített térség tehát a gyűrűnek a bolygó éjszakai oldala feletti része, és ezért a Szaturnusz árnyékot vetett rá. Utóbbi okozza a közel vízszintes, sötét sávot a gyűrűk közepén. Az ott található anyag nem kapott napfényt, szemcséi emellett kitakarták a még távolabbi Titanról visszavert sugárzást - ezért csak sötétség mutatkozik ebben a sávban.

Mindezeken kívül a 400 kilométeres Mimas hold is megfigyelhető, jobbra lent a képen. Mindkét hold fázist mutat, és megvilágított oldaluk jól jelzi, merre mutatkozott csillagunk a kép készítésekor. A Titan 3,5 millió kilométerre, a Mimas pedig 2,1 millió kilométerre volt a szondától.

Forrás: NASA, JPL, SSI

A Szaturnusz gyűrűje, amint látszólag kettévágja a Titan holdat. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, JPL, SSI)