Neil Armstrong kritizálja Obama terveit

Vágólapra másolva!
Neil Armstrong amerikai űrhajós, aki első emberként lépett a Holdra, szerdán a kongresszusban kritizálta Barack Obama amerikai elnököt. Szerinte ugyanis hiba volt a Holdra történő visszatérést célzó terv, a Constellation program leállítása - amelynek oka, hogy az elnök rossz tanácsadókra hallgatott a döntés meghozatalakor.
Vágólapra másolva!

Barack Obama 2010 elején jelentette be, hogy megszünteti a Constellation programot, amelynek keretében már évek óta zajlik egy új hordozórakéta, az Ares, és egy új űrhajó, az Orion fejlesztése. Armstrong szerint sem a NASA igazgatója, Charles Bolden, sem pedig az elnök tudományos főtanácsadója, John Oldren nem tudott a leállítás tervéről - pedig azt széleskörű megbeszéléseknek, egyeztetéseknek kellett volna megelőznie.

Armstrong elmondta, hogy a Constellation program egy rugalmasan változtatható terv, amelyre leállításáig már 9 milliárd dollárt fordítottak. Bár Obama nemrég módosított álláspontján, és felmerült, hogy egy kisbolygót látogatnának meg űrhajósok, a holdutazó ezt az eredeti tervtől történő túl erős eltérésnek kevezte. Említette továbbá, hogy a Constellation program törlésével és a munkahelyek megszűnésével átmeneti megtakarítás érhető csak el, ellenben az amerkai űripar visszaeshet, amely hosszú távon a gazdaságot is negatívan befolyásolja.

Animáció a Constellation program holdraszállási tervéről (NASA)