Vágólapra másolva!
Egy ritka fakó keselyű (Gyps fulvus) bukkant fel néhány nappal ezelőtt Jásziványon. A madár állapota az esős időben annyira leromlott, hogy a madarászok átmenetileg befogták. Előtte azért két gólyafészket még sikerült kifosztania.
Vágólapra másolva!

A faj hazánkban rendkívül ritka, és védettséget élvez. Eszmei értéke 50 000 Ft. Hozzánk legközelebb a horvátországi Cres szigeten található egy fészkelő populáció, ahol a faj megmentése érdekében nemzetközi kutatásokat is folytatnak.

Jelenleg a madarászok csak egyetlen biztos magyarországi fészkeléséről tudnak az 1820-as évekből. Ebben az időben valószínűleg egy néhány párból álló kolónia költhetett a Mátrában. Az azóta nálunk előforduló példányok a mediterrán térségből kóborolhattak el hozzánk, legutoljára 2007-ben figyeltek meg fakó keselyűt Apaj-pusztán és a Jászságban, azt megelőzően pedig 2005-ben fogtak be egy beteg példányt Adonyban.

Forrás: MME/Sasvári János
A befogott fakó keselyű (Fotó: Sasvári János)

A fakó keselyű dögevő, nem vonuló madár. A felnőttek csak éhínség idején hagyják el a fészkelőhely környékét. A fiatal állatok ezzel szemben nagy távolságokra is elkóborolhatnak. A most befogott példányt megerősödése után engedik majd el a madarászok a megtalálási helyén.

Forrás: MTI
Az elmúlt napok viharos időjárása és élelemhiány miatt a madár legyengült állapotban volt

További kép a madárról a Magyar Madártani Egyesület Facebook oldalán.