Elpusztult egy űrszondánk a Marson - kép

Vágólapra másolva!
Letörött egyik napelemtáblája a hosszú marsi tél alatt, így végleg elszállt a remény, hogy a Phoenix-űrszonda feléledjen a vörös bolygón.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, a Mars északi sarkvidékén landolt Phoenix-űrszonda az egyre alacsonyabbról sütő Nap és a gyorsan süllyedő őszi hőmérséklet miatt 2008. november 10-én beszüntette működését, és több életjelet nem adott magáról.

Berendezéseit nem is tervezték arra, hogy kibírja a Mars hosszú és igen hideg, alkalmanként -100 Celsius-foknál is alacsonyabb téli hőmérsékletét. Ezért nagyon kicsi esély volt rá, hogy megfelelő állapotban élje túl a hosszú fagyos időszakot. Ám ha a napelemtáblák elegendő energiát szolgáltatnak a számítógépnek, a szonda elvileg "felébredhetett volna" - és az erre az esetre beépített protokoll szerint időnként megpróbált volna bolygónkkal kommunikálni.

A Mars körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter-űrszonda (MRO) nemrég készített felvételei azonban rámutattak, minderre esély sincsen. A mellékelt képen jól látszik, hogy a hideg tél megviselte a robotot: egyik napelemtáblája letört, és felületének egyéb részei sem csillognak olyan fényesen, mint újkorában. Mindezek alapján a szonda a várakozásoknak megfelelően tönkrement, így a NASA tovább már nem keresi az esetleges életjelét a rádióhullámhosszakon.

Forrás: NASA

A Phoenix-űrszonda az MRO felvételén a leszállás után 2008-ban (balra) és most 2010-ben (jobbra). A korábbi felvételen jól megfigyelhető a szonda fényes fémfelülete, amely a télen talán korrodálódott, ezért lett tompa árnyalatú. A bal oldali képen a napelemtáblák mint két kisebb, kékes és kerekded alakzat láthatóak oldalt - ezekből mindkettő, de az egyik biztosan hiányzik a későbbi felvételen (NASA)