Geotagger világatlasz - a legtöbbet fényképezett látványosságok térképei

Vágólapra másolva!
Különleges, fotografikus aktivitási világatlaszt készít egy Eric Fischer nevű fotós. Térképei, melyeken egy fényképnek egy pont felel meg, megmutatják, hogy melyek a legtöbbet fényképezett látnivalók. A térképek létrehozását a digitális felvételek részét képező "geotag", azaz a felvételek földrajzi helyét tartalmazó GPS információ tette lehetővé. Nézze meg Budapest és a Föld legtöbbet fényképezett látványosságait!
Vágólapra másolva!

A GPS vevővel ellátott digitális fényképezőgéppel készített képek koordináta-adatokat is tartalmaznak, azaz geotaggeltek (a geo = föld, tag = címke görög és angol szavakból), de az internetre történő feltöltés után akár saját magunk is bejelölhetjük, hogy hol készült a felvétel és mit ábrázol. Eric Fischer a Picasa és a Flickr fotómegosztó oldalakra feltöltött digitális fényképek geotag adatait használva alkotta meg rendkívül informatív térképeit, melyeket a városközpontban készült fotók száma szerint rendezett sorba. Ez kicsit igazságtalannak tűnik az olyan többközpontú városokkal szemben, mint Tokió vagy Los Angeles, melyek előkelőbb helyezést értek volna el egy másmilyen rendezési módszer esetén.

A térképeken a centrum általában nem a kép közepére került, mert a határok kijelölésénél az volt a cél, hogy minél több geotaggelt hely férjen rá. Az egyes fényképeknek megfelelő pontok egy OpenStreetMap - szintén GPS segítségével készült - alapra kerültek. A lépték mindegyik térképnél azonos, ami az összehasonlíthatóság miatt fontos. A geotaggelt képek között Fischer nem válogatott, a fekete pontok az álló, a színes pontok a mozgó helyzetből, azaz valamilyen járműből készített képeknek felelnek meg. A különálló pontokból pedig úgy lettek folytonos vonalak, hogy Fischer a térben és időben egymáshoz elég közel lévő képek pontjai között vonalat húzott. A fotós haladásának iránya tehát benne van a "geotag"-ben, a fényképezés irányáról, azaz a kamera irányultságáról azonban nincs információ, mert mint Fischer mondja, "a kamerákban sajnos nem nagyon van iránytű."

Az egyes fotómegosztókra feltöltött képek helyszínének földrajzi koordinátái alapján már eddig is készültek statisztikák. Ezek szerint a legtöbb képet New Yorkról találhatjuk, ezt London, San Francisco és Párizs követi az aktuális felmérés szerint. A további sorrendre az Egyesült Államok városainak túlsúlya jellemző, mivel maguk az adatbázisok is amerikai fejlesztések. Ezzel szemben a legfotózottabb látnivalók sorában Európa vezet. A legtöbb kép a párizsi Eiffel-toronyról (mármint rajta tartózkodva) készült, melyet a londoni Trafalgar tér, a Tate Modern és a Big Ben követnek. Fischer térképein megnézhetjük, hol fényképeztek mások, vagy miket hagytunk ki.

New York
A megosztók szerint a legtöbb geotaggelt kép New Yorkban, azon belül Manhattanben készült. A helyszínek a Midtown/Central Park és a Downtown részeken koncentrálódnak. A kép bal alsó részén látható színes vonalak a Staten Islandre közlekedő kompokon készült felvételeknek felelnek meg.

Forrás: Flickr/Eric Fischer

A térkép nagyobb változata itt

London
Londonban a Trafalgar tér, a Tate Modern és a Big Ben a leginkább fotózott látványosságok. A centrumtól kívül eső helyszínek közül Greenwich-ben (jobb oldalon) és a Kew-i Királyi Botanikus Kertekben (bal oldalon) készül sok fénykép. A Wembley stadion balra fent rajzolódik ki.

Forrás: Flickr/Eric Fischer

A térkép nagyobb változata itt

Párizs
A Szajnán járó sétahajókon készült fotóknak megfelelő pontok vörös színnel rajzolják ki a folyót. A centrumhoz közeli északi sűrűsödés a Montmarte a Sacré Coeur-rel, a távolabbi északnyugati halmaz a La Defense, az üzleti negyed felhőkarcolói. A kép bal szélének jelentős sűrűsödése a délnyugaton található Versailles.

Forrás: Flickr/Eric Fischer

A térkép nagyobb változata itt

Róma
Amit Rómában fényképezni érdemes, vagy szokás, az mind közel van egymáshoz. A centrumtól nyugatra fekvő Vatikán is része a központi halmaznak Egy távolabbi, délre eső, ritkábban fotózott helyszín az Esposizione Universale di Roma, egy tervezett világkiállítási hely. Az Ostia Antica-i ásatások a bal alsó sarokban láthatók.

Forrás: Flickr/Eric Fischer

A térkép nagyobb változata itt

Budapest
Budapest a 21. a fotózási sorrend jelenlegi állása szerint. A dunai sétahajókról készült fotók itt is kirajzolják a folyószakaszt. Jól látszik a Várhegy, az Andrássy út és a Hősök tere. A távolabbi helyszínek közül Szentendre (a kép felső határánál) és Mogyoród (a jobb oldali szélen) vonzza leginkább a kirándulókat.

Forrás: Flickr/Eric Fischer

A térkép nagyobb változata itt

Bécs
A legtöbb fotó a városmag nyugati oldalán készült. A centrumból egy nyúlvány vezet a Belvedere-hez. Bécs tulajdonképpen kétcentrumú város, a nyugati folt Schönbrunnt képviseli.

Forrás: Flickr/Eric Fischer

A térkép nagyobb változata itt

Prága
Stare Mesto, Károly-híd, Vár, Mala Strana, Petrin: mind a központi sűrűsödésbe kerültek. Az északi különálló halmaz Troja, az állatkert és a botanikus kert. A délre látható folt Wysehrad. A kép bal alsó sarkában levő sűrűsödés Karlstejn vára.

Forrás: Flickr/Eric Fischer

A térkép nagyobb változata itt

Velence
Feketén a legnépszerűbb helyszínek, színessel a legjártabb lagúnák rajzolódnak ki. Északkeletre Murano, távolabb pedig Burano szigete nem különül el diszkréten, tehát az odavezető utakon is sok felvétel készült.

Forrás: Flickr/Eric Fischer

A térkép nagyobb változata itt

Isztambul
Szintén "vizes" város, hiszen a Boszporuszt keresztül-kasul sétahajózzák a turisták. Élesen kirajzolódik a tengerpart a Szeráj Csúcs környékén és az Első Boszporusz-híd is kedvelt fotózóhely. A híd és a centrum között az európai partnál levő különálló sűrűsödés Isztambul nagy stadionjának felel meg.

Forrás: Flickr/Eric Fischer

A térkép nagyobb változata itt

* * *

Rovatunk mostantól Facebookon és Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.