A Michelangelo-kód: rejtett üzenetet találtak a Sixtus-kápolna freskóján

Vágólapra másolva!
A Da Vinci-kód című bestseller még a természettudományokkal foglalkozó kutatók fantáziáját is felcsigázta. Két, az idegrendszer anatómiáját kutató amerikai szakember most azzal az elmélettel állt elő, hogy a Sixtus-kápolna híres freskóján Michelangelo elrejtett néhány anatómiai illusztrációt. Leonardo mellett a másik nagy reneszánsz festő és szobrász, Michelangelo is alapos anatómiai tanulmányokat folytatott, de szinte az összes anatómiai vázlatát és feljegyzését megsemmisítette.
Vágólapra másolva!

Michelangelo II. Gyula pápa megrendelésére, 1508 és 1512 között festette meg remekművét, a Sixtus-kápolna mennyezetfreskóját. Az egyik utolsóként festett részlet Istent ábrázolja, amint elválasztja a világosságot a sötétségtől. A festmény tanulmányozói közül már eddig is többen furcsának, anatómiailag pontatlannak vélték Isten nyakának megrajzolását, de erre nem találtak elfogadható magyarázatot.

Ian Suk és Rafel Tamargo, a baltimore-i Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem neuroanatómusai most a neves Neurosurgery szaklapban tették közzé a feltételezésüket, miszerint Michelangelo tulajdonképpen egy agyi anatómiai ábrát rejtett el az Úr nyakában. Egy emberi agy fényképét illesztve a festmény megfelelő részére ugyanis azt találták, hogy a kép és a festmény tökéletesen illeszkedik egymáshoz.

Suk és Tamargo

Michelangelo freskójának részlete (A), emberi agy alulról (B) és a feltételezett agyi anatómiai képletek berajzolva (C)

A szerzők nem bocsátkoznak találgatásokba a festménybe rejtett üzenet értelmét illetően. Dr. Douglas Fields, a Marylandi Egyetem idegkutatója szerint azonban számos magyarázat létezhet. Nem titok, hogy Michelangelo és a katolikus egyház viszonya megromlott az idők folyamán, így az is lehet, hogy a kép az egyházzal való szembeszegülést sugallja. Fields azonban elismeri, hogy a freskó egyfajta Rorschach-tesztként működik, mely az egyik legismertebb képes pszichológiai teszt, ahol "tintapacákról" kell elmondaniuk a vizsgált személyeknek, hogy mit látnak a képeken. Michelangelo ábrázolása olyan, amely többet árul el arról a személyről, aki nézi, mint a festmény rejtett értelméről. Nem meglepő tehát, hogy az anatómus szakemberek anatómiai rajzokat látnak bele, és a mostani nem is az első példa erre.

* * *

Rovatunk mostantól Facebookon és Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.