Műholdról is drámai az árvíz - vasárnapi felvételek

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hét rekordmennyiségű csapadéka a májusi esőzések miatt eleve megtelt vízfolyásmedreket talált Észak-Magyarországon (és az északabbra fekvő területeken egészen Lengyelországig). A körülmények szerencsétlen összejátszása következtében soha nem látott magasságú és vízhozamú árhullámok keletkeztek a térség közepes és kisebb folyóin. A vasárnapi (június 6-ai) műholdáthaladás idején itt uralkodó felhőtlen időjárás jó lehetőséget nyújtott az elöntött területek vizsgálatára.
Vágólapra másolva!

Már első, valós színes felvételünk is mutatja az árvízhelyzet súlyosságát. A 250 méter felbontású műholdképen (egy képpont mérete a valóságban 250 x 250 méter) is jól látszik az a világosbarna áradat, amely a borsodi folyók völgyét helyenként több kilométeres szélességben borítja. Az áradó folyók vize - amint ezt a műhold is mutatja - a magas hordaléktartalom miatt sárszínű.

Forrás: ELTE/Timár Gábor

(A felvétel kiterjedése: 150 x 150 kilométer)

Még ennél is jobban láthatóak az elöntött területek, ha az infravörös fénytartományban készült adatokat is felhasználjuk. E hamisszínes felvételen a fekete és a kék különböző árnyalatai mutatják a vízzel borított területeket; minél sötétebb a kék szín, annál határozottabb, mélyebb az elöntés.

Forrás: ELTE/Timár Gábor

(A felvétel kiterjedése: 150 x 150 kilométer)

A térség legnagyobb kiöntése a Bodrog összefolyása mentén, Kelet-Szlovákiában látható, és víz borítja a Bodrog tiszai torkolatának környékét is (utóbbi rendszeresen vízjárta hullámtér). A Hernád széles völgyét sekély víz lepi el. Az igazán nagy árvízi károk ott jelentkeztek, ahol az ilyen felvételen általában nem is látható folyók (a Sajó, a Hernád és a Bódva szokásos állapotában annyira keskeny, hogy ebben a felbontásban a műholdképen nem, vagy alig látszanak) mentén mélyebb elöntést látunk: a Bódva völgyében és a Sajón Miskolc-Felsőzsolca térségében.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvétele június 6-án vasárnap a késő délelőtti órákban készült.

* * *