Kétszáznegyvennel acélfalnak - ahogy még nem láttuk a golflabdát

Vágólapra másolva!
A szabványos golflabda 4,2 centiméter átmérőjű, és a filmen egy ezredmásodpercnél rövidebb idő alatt teszi meg ezt a távolságot. Az itt látható ütközés is körülbelül ennyi ideig tart. Az acéllemezzel nem sok történik azonkívül, hogy egy kicsit elfordul, a labda viszont úgy viselkedik, mintha részei önállósítani akarnák magukat, és szilárd test létére egy rövid ideig szétfreccsenő folyadék benyomását kelti.
Vágólapra másolva!

Az óránként 240 kilométeres sebességgel becsapódó labdának az acélhoz először érkező része gyakorlatilag megáll, és megvárja, amíg az egyelőre változatlan sebességgel továbbhaladó hátsó rész is "tudomásul veszi" az ütközést.

Hogy minden golflabda így viselkedik-e, ha ekkora sebességgel acélnak csapódik, arról megoszlanak az álláspontok. Mivel a film készítői adósak maradtak a labda paramétereivel, meg kell elégednünk annyival, hogy legalább egy ennyire belapuló golflabda létezhet.

Mindent azért a golflabda sem bír ki: még emberi erővel is lehetséges akkora kezdősebességet adni neki, hogy az ütközéskor szétessen. A kanadai Jason Zuback ütése tartja a jelenlegi sebességi rekordot, az ő 328 km/h-ra gyorsított labdája a falnak ütközve kettévált. Az itt bemutatott ütközés azonban megkímélte a labdát, mely visszanyeri eredeti alakját, és rezegve (és talán belső sérülésekkel) távozik.

Valószínűleg videotechnikai okok miatt látszik lapultnak ez a golflabda az ütközés előtt. A háttérben levő, vélhetően kör alakú, nem mozgó felületi elemeknek ugyanis ugyanaz a lapultsága, mint a labdáénak. Ezen a videón a golflabda az elején nem lapult