Ez egy kígyó vagy az uzsonnám? Az esőerdők talajszintjén keresgélő apró trópusi madarak gyakran szembesülnek ezzel a kérdéssel, hiszen a levelek közül visszabámuló szemek akár egy rájuk vadászó kígyóhoz is tartozhatnak.

Egyes trópusi hernyók (számos változatukat lásd az alábbi fotókon) olyan, szemekre hasonlító foltokat és mintázatokat "fejlesztettek ki", amelyek a levél alá éppen beleső madárral könnyedén elhitetik, hogy kígyó vagy más ragadozó hüllő lapul az erdei rejtekhelyen.

A madár elriasztásához egyébként nem feltétlenül szükséges, hogy a szemre hasonlító mintázat túlságosan kidolgozott legyen. Bőven elég, ha egy kifelé bámuló szempár félelmetes benyomását kelti a hernyó, és máris elijesztheti az éhes madarat. Ebből arra lehet következtetni, hogy a madarak ösztönösen, reflexszerűen reagálnak azokra a jelekre, amelyek a ragadozóik jelenlétére utalnak - írja a PNAS cikke alapján a Science hírszolgálata.

A fotókon látható, érdekes álcaszemekkel rendelkező hernyókat a Costa Rica északnyugati részén fekvő esőerdőben (Area de Conservación Guanacaste) fényképezték a Pennsylvania Egyetem kutatói, Daniel H. Janzen, Winnie Hallwachs és John M. Burns. A kutatócsoport harminc éve vizsgálja a területet és az ott élő hernyókat: ezalatt több mint ötezerféle hernyót sikerült azonosítaniuk.

Forrás: PNAS


Bővebb információk a kutatócsoport munkájáról és a területtel kapcsolatos természetvédelmi kihívásokról itt olvashatóak.

Bővebben az álcázás trükkjeiről: A nyelvem csak egy kukac - utánzás az élővilágban