A nap tudományos képe: kígyó vagy hernyó?

Vágólapra másolva!
Ez egy kígyó vagy az uzsonnám? Az esőerdők talajszintjén keresgélő apró trópusi madarak gyakran szembesülnek ezzel a kérdéssel, hiszen a levelek közül visszabámuló szemek akár egy rájuk vadászó kígyóhoz is tartozhatnak.
Vágólapra másolva!

Egyes trópusi hernyók (számos változatukat lásd az alábbi fotókon) olyan, szemekre hasonlító foltokat és mintázatokat "fejlesztettek ki", amelyek a levél alá éppen beleső madárral könnyedén elhitetik, hogy kígyó vagy más ragadozó hüllő lapul az erdei rejtekhelyen.

A madár elriasztásához egyébként nem feltétlenül szükséges, hogy a szemre hasonlító mintázat túlságosan kidolgozott legyen. Bőven elég, ha egy kifelé bámuló szempár félelmetes benyomását kelti a hernyó, és máris elijesztheti az éhes madarat. Ebből arra lehet következtetni, hogy a madarak ösztönösen, reflexszerűen reagálnak azokra a jelekre, amelyek a ragadozóik jelenlétére utalnak - írja a PNAS cikke alapján a Science hírszolgálata.

A fotókon látható, érdekes álcaszemekkel rendelkező hernyókat a Costa Rica északnyugati részén fekvő esőerdőben (Area de Conservación Guanacaste) fényképezték a Pennsylvania Egyetem kutatói, Daniel H. Janzen, Winnie Hallwachs és John M. Burns. A kutatócsoport harminc éve vizsgálja a területet és az ott élő hernyókat: ezalatt több mint ötezerféle hernyót sikerült azonosítaniuk.

Forrás: PNAS


Bővebb információk a kutatócsoport munkájáról és a területtel kapcsolatos természetvédelmi kihívásokról itt olvashatóak.

Bővebben az álcázás trükkjeiről: A nyelvem csak egy kukac - utánzás az élővilágban