A kávé és a tea is csökkenti a szívbetegségek kockázatát

Vágólapra másolva!
A kávé- és a teafogyasztóknak sem kell aggódniuk a szívbetegségek és az ezek következtében fellépő halálozás miatt - írják új tanulmányukban az utrechti University Medical Center kutatói. A szerzők 37 514 személy kávé- és teafogyasztását mérték fel kérdőívekkel, majd 13 éven keresztül követték a résztvevőket.
Vágólapra másolva!

Még a nagyobb mennyiségű kávé- és teafogyasztás is a szívbetegségek csökkent kockázatával hozható összefüggésbe - írják az Amerikai Szív Társaság kiadványában, az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology című folyóiratban megjelent új tanulmány szerzői. Yvonne T. van der Schouw és munkatársai kérdőíves formában mérték fel, hogy ki mennyi kávét vagy teát szokott fogyasztani. A következő 13 évben nyomon követték, hogy a résztvevők közül hány személynél alakult ki szív- és érrendszeri betegség vagy az ezek következtében fellépő halál.

Ha valaki naponta hat csészénél több teát ivott, 36%-kal csökkent nála a szívbetegségek kockázata, azokkal összehasonlítva, akik naponta egy csésze teánál kevesebbet fogyasztottak. Ha valaki 3-6 csészével ivott naponta, akkor a kockázatcsökkenés még magasabb, 45 százalékos volt. A kávé esetében a napi 2-4 csészényi kávéfogyasztás esetén 20%-os kockázatcsökkenés adódott (a két csészénél kevesebbet, illetve a négy csészénél többet fogyasztókkal összevetve). A halálozáscsökkenés ebben az esetben ugyan nem volt statisztikailag is jelentős mértékű, de a közepes mértékű kávéfogyasztásnál itt is csökkenés mutatkozott - írja az EurekAlert.

Az is kiderült, hogy a tea- és a kávéfogyasztás semmilyen módon nem befolyásolja a szélütés kockázatát. "A korábbi tanulmányok alapján már sejteni lehetett, hogy csökken a szívbetegségek kockázat a tea- és kávéfogyasztással összefüggésben. A szélütéssel és a szívbetegségek miatti halálozással kapcsolatos eredmények eddig azonban nem voltak egyértelműek" - mondta van der Schouw. A kutatás hiányossága, hogy a résztvevők maguk számoltak be kávé- és teafogyasztásukról, és azt sem vizsgálták, hogy ki milyen teát iszik.

A szívbetegségek kockázatcsökkenését a tea esetében az antioxidánsokkal (flavonoidok) lehet összefüggésbe hozni, ennek háttérmechanizmusa azonban még mindig nem tisztázott (erről részletesebben lásd korábbi anyagunkat: Sikerült bizonyítani a pisztácia szívvédő hatását).