A környezetszennyezés drámai példája, mellbevágó látvány: az olajfolt a Mexikói-öböl igen nagy területét elborította már a legutóbbi műholdképek alapján. A számítógépes szimulációk szerint az olaj rövidesen Európa felé indulhat az áramlatokkal, akár napi 200 kilométert megtéve. Igaz, hogy közben hígul és részben le is bomlik, de így is veszélyt jelenthet.

A Deepwater Horizon fúrótorony katasztrófája óta ömlik az olaj a Mexikói-öböl vizébe. Míg az első műholdképeken az olajfolt csak kis területet borított, később fokozatosan növekedett, és az áramlások révén az öböl egyre nagyobb területére jutott el. A mellékelt képet 2010. június 19-én készítették a NASA Terra műholdjának MODIS detektorával. Az éles árnyékot vető felhők mellett sokfelé lehet kivenni az enyhén kígyózó olajfoltot. Drámai látvány a környezetszennyezésről.

A felvételen látható piros folt és nyíl az elsüllyedt fúrótorony helyzetét jelöli. Közvetlenül ettől felfelé (északra) apró, egymással összeérő sötét foltok is láthatók: ez füst, mivel ott az olajat és a gázt a károk csökkentése céljából részben elégetik.

Forrás: NASA

A Mexikói-öböl a Terra műhold felvételén, a piros pont és nyíl az olajfúrótorony helyét mutatja (NASA). A kép nagyobb méretben

Forrás: NASA

A fenti kép középső részének kinagyított változata (NASA)

A Mexikói-öböl beterítése után az olajfolt hamarosan több ezer kilométer hosszan elnyúlhat az Atlanti-óceánon is, egy új számítógépes szimuláció alapján. Az Egyesült Államok meteorológiai kutatásokat végző NCAR intézete (National Center for Atmospheric Research)  elemzése szerint az olajfolt kiterjedése jelentősen növekedhet a közeljövőben, és a szennyezés Európa felé is indulhat.

 

 

Az olajfolt terjedése az animáció alapján (NCAR)

Amint a felszínen lebegő olaj eléri a Mexikói-öbölben aktív Look Current nevű körkörös tengeráramlást, néhány héten belül elérheti Florida atlanti-óceáni partvidékét, majd az USA keleti partvidékének további részeit is. A Golf-áramlatba kerülve az olaj haladási sebessége a napi 200 kilométert is megközelítheti.

Forrás: NCAR

A várhatóan rövidesen olajjal borított terület a szimuláció alapján (NCAR)

A folt területének növekedésével párhuzamosan csökken az olaj sűrűsége, így nem biztos, hogy mindenhol összefüggő felszíni réteget alkot majd, és apró foltokra szakadhat. Emellett a szelektől erősödő hullámzás át is keveri: a filmszerűen vékony felszíni hártyából több centiméter, méter vastag rétegben elkeveredhet a vízzel. Azt egyelőre nem lehet megállapítani, hogy Európához is eljut-e az olaj, illetve ha eljut, akkor mennyire lesz még veszélyes a koncentrációja. A hígulás mellett ugyanis biológiai folyamatok révén bomlik is az anyaga.