Két óriáshurrikán száguld Kalifornia mellett

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A Csendes-óceán keleti részén mozgó Celia hurrikán 5-ös erősségű óriásviharrá fejlődött. A NASA Aqua műholdjának infravörös felvételei látványosan mutatják a vihar spirális felhőkarjait. A több száz kilométer átmérőjű Celia közepén 25 kilométeres szem figyelhető meg, ahol szélcsend és derült égbolt jellemző.

Ez az első hurrikán az idei szezon során a Csendes-óceán keleti térségében. Az előrejelzések alapján 2010 ugyanolyan erős lehet, mint a 2005-ös év, a Katrina hurrikán éve. Idén májusban az Agatha hurrikán érte el Guatemala partjait, amelynek esőzései hatalmas csuszamlásokat okoztak, egy víznyelő is felnyílt Guatemala városában, és mintegy 180 emberéletet követelt a szélsőséges időjárás.

A szél maximális sebessége Celia a hurrikánban nemrég elérte a 260 kilométer/órát. A Celia északnyugat felé, Kalifornia irányába halad, de az útja mentén jellemző hűvösebb tengervíz miatt várhatóan gyengülni fog.

Forrás: NASA, Aqua, MODIS

A Celia hurrikán június 25-én az Aqua műhold MODIS detektorának felvételén. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA Goddard/MODIS Rapid Response Team)

Forrás: NASA GOES Project

A trópusi ciklonnak is nevezett légköri alakzat felett igen magas és ezért hideg, -75 és -80 Celsius-fokos felhők is megfigyelhetők, amelyeket itt kék és lila szín jelöl (NASA JPL, Ed Olsen)

A Celiától keletre pedig a Darby nevű hurrikán mutatkozik a Csendes-óceánon. Míg a Celia 5-ös, társa csak 3-as jelzést kapott a Saffir-Simpson skálán, mivel annak belsejében a szélsebesség kevesebb, 180 és 200 kilométer/óra közötti.

Forrás: NASA, GSFC, MODIS

A Darby hurrikán június 24-én Mexikó partjainál (NASA Goddard/MODIS Rapid Response Team)

Forrás: NASA JPL, Ed Olsen

A Celia (balra) és a Darby (jobbra) trópusi viharok a GOES-3 műhold felvételén június 25-én (NASA GOES Project)