A boltokba kerülhet az első genetikailag módosított állat az USA-ban

2010.06.29. 15:54

A lazac nem növekszik télen, és három év, mire teljesen kifejlődik. Amerikai kutatóknak azonban sikerült úgy módosítaniuk genetikai anyagát, hogy másfél év alatt érje el végleges méretét.

A lazac genomjába a folyamatosan fejlődő óceáni anyaangolna (Zoarces americanus) génjét ültették be. Jelenleg az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) vizsgálja, hogy az AquAdvantage néven futó GM lazac fogyasztása biztonságos-e. A hal egy éven belül kerülhet a boltok polcaira.

A környezetvédők kételyeiket fejezték ki a GM hal biztonságos fogyasztását illetően. Attól is tartanak, hogy a terméketlen lazac mutáción eshet át a természetben, és előbb-utóbb szaporodóképessé válik.

Jelenleg csak GM növények, például szója vagy kukorica vásárolhatók emberi fogyasztás céljából. A legtöbb amerikai szupermarketben kapható állati termék, így a hús, a tojás vagy tejtermékek azonban GM növénnyel takarmányozott állattól származik.

A GM lazacot előállító massachusettsi cég, az AquaBounty azzal érvel, hogy általa sokkal energiahatékonyabb lesz egy táplálékforrás előállítása, a természetes állományokra pedig terméketlensége miatt nem jelent veszélyt.

Lord Melchett, a Soil Association nevű környezetvédő szervezet igazgatója szerint azonban a genetikailag módosított állat DNS-e instabillá válik, ezért nincs arra garancia, hogy terméketlen marad. Ezzel pedig túl nagy veszélyt jelent a vadon élő lazacra.