Vágólapra másolva!
Az 1RXS1609 b jelű égitestet 2008-ban örökítették meg a vizuális tartományban. Már akkor is valószínűnek tűnt, hogy egy Naprendszeren kívüli planéta, azaz exobolygó - de további megfigyelések kellettek annak kizárásához, hogy nem véletlenül látszik-e egy csillag közelében.
Vágólapra másolva!

Azóta a Gemini Obszervaróriumból követték az égitestet, és sikerült bebizonyítani, valóban az adott csillag körül mozog. A Napunkhoz hasonló, 1RXS 1609 jelű csillag körül keringő exobolygó nyolcszor nehezebb a Jupiternél, és 300-szor távolabb kering csillagától, mint a Föld a Nap körül. Ha a planétát a Naprendszerbe helyeznénk, a Plútónál is hatszor messzebb mozogna.

A csillag tömege körülbelül 85%-a a Napénak, kora mindössze 5 millió év, és közel 500 fényévre található tőlünk. Az exobolygó viszonylag forró, jellemző légköri hőmérséklete 1500 Celsius-fok (szemben például a Jupiternél jellemző -110 Celsius-fokkal), amelynek oka fiatal kora lehet - keletkezése óta még nem volt ideje lehűlni, jelenleg is zsugorodó fázisban lehet.

Forrás: Gemini Observatory

Az exobolygó optikai felvétele (balra fent) (Gemini Obszervatórium)

Ez az elsőként megörökített Naprendszeren kívüli bolygó, amelynek státuszát ezúttal meg is erősítették - azóta több távoli bolygót is sikerült közvetlenül lefotózni.