Ilyen lesz a Föld legrészletesebb domborzati térképe

Vágólapra másolva!
Első alkalommal készül olyan domborzati térkép az egész Földről, amelynek vízszintes felbontása eléri a 12 métert, azaz ekkorák lesznek a legkisebb, még megkülönböztethető részletek. A német TanDEM-X és TerraSAR műholdak radarberendezései minden korábbinál pontosabban térképezik fel a domborzatot - az eredményeket még a tengeráramlatok megfigyelésében és hatásuk vizsgálatában is felhasználják.
Vágólapra másolva!

A német TanDEM-X műholdat június 21-én bocsátották fel az orosz Bajkonurból. Ez Németország második Föld-monitorozó műholdja, amely társával, a TerraSAR-X műholddal egyszerre két irányból vizsgálja bolygónk felszínét 500 kilométer magasból, mikrohullámú radarberendezése segítségével.

A minden korábbinál részletesebb adatok alapján domborzati modelleket készítenek a felszínről, amelyek segítenek az óceáni áramlatok elemzésében és a szárazföldi hidrológiai tényezők, különféle vízfolyások vizsgálatában. A DLR, GFZ, Infoterra német intézetek által készített műhold a következő 5 évben bolygónk felszínéről minden korábbinál pontosabb topográfiai térképet fog készíteni.

A napokban nyilvánosságra hozták a TanDEM-X első felvételeit, amelyeket a felbocsátás után három nappal rögzített a műhold. Ezek alapján hibátlanul üzemel, és háromhónapos kalibrációs időszak után megkezdi térképező méréseit.

Forrás: DLR

Az első képen Madagaszkár északi része látható. Az Indiai-óceán hullámait sárga szín jelzi - míg a balra fent lévő Baie de Diego nevű öbölben sima a víztükör (DLR)

Forrás: DLR

Ukrajna radarképén erdők és művelt mezőgazdasági területek dominálnak, a kanyargó sötét csík a Donyec folyó (DLR)

Animáció a TanDEM-X és a TerraSAR műholdak térképező munkájáról (DLR)

Forrás: DLR

Moszkva részlete, középen a Seremetyevo reptérrel, közel 30 kilométerrel északnyugatra a város középpontjától. A sima felületek egy adott irányba verik vissza a radarhullámok legnagyobb részét, és keveset szórnak másfelé, így a műhold irányába is, ezért a tavak, folyók és kiterjedt betonfelületek a legsötétebbek a képeken (DLR)

Részletes áttekintés a programról (DLR)