Ismét elromlott a WC az űrállomáson

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Űrűllomás fedélzetén, az amerikai részen használt toalett ismét elromlott, ezért az asztronauták az orosz egységbe járnak dolgukat végezni. A probléma egyelőre nem befolyásolja a munkát a fedélzeten.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén ismét meghibásodott a toalett. Akárcsak korábban, a hiba kijavításáig az asztronauták az ISS amerikai része helyett az orosz egységben lévő illemhelyet használják. A toalett problémája befolyásolhatja a vízellátást is, ugyanis eddig a belőle nyert folyadékot is recirkulálták, azaz újra ihatóvá alakították - de az űrhajósok vízigényét a jelenlegi állapotban is ki lehet elégíteni, tehát nem jelent veszélyt a WC meghibásodása.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

Az űrállomás orosz készítésű, speciális súlytalansági WC-je már korábban sem üzemelt mindig megfelelően, a legénységnek ezért sokszor a Szojuz-űrhajóban kellett a dolgát végeznie - amelynek kapacitása nem ekkora személyzetre van méretezve. A súlytalanságban használt WC-k működésükkor erős légáramlatot használnak, a szivattyú által beszívott levegő ragadja magával az elkóborolt szilárd és folyékony elemeket, valamint a kellemetlen szagokat.

Az elnyelt folyadék víztartalmát tisztítás után újrahasznosítják, a szilárd állagú anyagokat pedig összegyűjtik, összepréselik, majd az út végén a Földre hozzák. Az emberi végtermékeket nagy körültekintéssel kell kezelni, ugyanis ha a bennük lévő mikrobák az űrállomás sajátos viszonyai között elszaporodnak, súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak.

Az ISS fő WC-jénél 2008-ben a levegőt beszívó rendszer volt hibás. A problémát a Discovery által feljuttatott pumpa beüztemelésével sikerült megoldani - a berendezést nem sokkal a javítás után élesben sikeresen tesztelték is.