Elsötétült Argentína egy része Iniesta gólja után - képek

Vágólapra másolva!
2010. július 11-én, a focivébé döntője alatt teljes napfogyatkozást csodálhattak meg a szerencsés megfigyelők a déli Csendes-óceánon. A maximálisan 5 perc 20 másodpercig tartó csodálatos természeti jelenséget sokan követték hajókról és néhány szigetről.
Vágólapra másolva!

A totalitás sávja (ahonnan nézve a teljes sötétség beállt) csak néhány helyen érintett szárazföldet: a Cook-szigeteken, a Húsvét-szigeten és Argentína déli partjainál (utóbbi területen volt a fogyatkozás vége, magyar idő szerint 22.50 körül). A fogyatkozás sávjának közepén maximálisan 5 perc 20 másodpercig tartott a teljes sötétség.

Forrás: AFP

Kellékek július 11-én: speciális fogyatkozásnéző szemüveg és focilabda

Forrás: AFP

A napfogyatkozás részleges fázisa a Húsvét-szigetről

Napfogyatkozás akkor jön létre, amikor a Hold a Föld és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka bolygónkra vetül. A jelenség a Föld felszínén csak az árnyék területéről figyelhető meg. Mivel a Hold a Napnál 400-szor kisebb és 400-szor közelebb is van hozzánk, a Nap és a Hold látszó mérete az égen közel egyforma. Kedvező helyzetben a Hold az egész napkorongot eltakarhatja, ez a teljes napfogyatkozás. Részleges a fogyatkozás, amikor a Hold a napkorongnak csak egy részét fedi le. Utóbbi fázis tölti ki a fogyatkozás időtartamának legnagyobb részét, összesen közel két órán keresztül.

Napfogyatkozások alkalmával a részleges fázis a Föld több ezer kilométer széles területéről figyelhető meg, míg a teljes fogyatkozás, a totalitás csak egy keskeny, kb. 200 km széles sávból látható, onnan is maximum 7,5 percig. A teljesség fázisa során feltűnik csillagunk halvány külső légköre, a napkorona. A bolygók és egy-két fényes csillag is látható, a horizonton pedig vöröses derengés fut körbe: az árnyékon kívüli részről hozzánk jutó fény.

Forrás: [origo]

A fogyatkozás sávjának helyzete a Földön (NASA, Fred Espenak)

Forrás: Bill Kramer

A gyémántgyűrű-fázis, amikor a napkorong utolsó kis szelete látszik csak a Hold pereme mellett. Körben már sejthető a sugaras napkorona, illetve néhány rózsaszínű protubertancia is azonosítható (Bill Kramer felvétele Tahiti közeléből, space.com)

Forrás: Bill Kramer

A napkoronát mutató egyik legszebb felvétel, amelyet Bill Kramer készített Tahiti közeléből (Bill Kramer, space.com)

Forrás: AFP

A híres szobrok is biztonságosan figyelhették az eseményeket a Húsvét-szigeten

Forrás: Constantinos Emmanouilidis

Constantinos Emmanouilidis csillagász felvétele a Húsvét-szigetről (Constantinos Emmanouilidis, space.com)

Forrás: Daniel Fischer

Daniel Fischer képe Argentínából a teljesen elfogyott, éppen lenyugvó napról. Jól megfigyelhető csillagunk alakjának torzulása a légkör fénytörése miatt (Daniel Fischer, spce.com)