Őssejtsiker a terápiának ellenálló, visszatérő leukémia kezelésében

Vágólapra másolva!
A Heidelberg Egyetem kórházának orvosai komoly őssejtsikerről számoltak be a Blood (Vér) című folyóirat hasábjain: a betegek 50 százalékát sikerült kezelni idegen donoroktól származó őssejtekkel a betegség azon fajtájában, amely a hagyományos terápiának ellenáll.
Vágólapra másolva!

A kezelt betegek körülbelül felénél egyáltalán nem maradtak leukémiás sejtek a vérben az őssejtek átültetését követően - olvasható az új tanulmányban, amely egy multicentrikus, vagyis párhuzamosan több kórházban végzett vizsgálatról számol be. Az eljárás során egészséges donoroktól származó őssejteket ültettek be a betegekbe - ezt az eljárást allogén transzplantációnak nevezik, ellentétben azzal, amikor a beteg a saját őssejtjeit kapja meg (autológ transzplantáció). Az allogén transzplantációnál azonban fennáll a veszélye, hogy a szervezet immunrendszere támadást intéz az idegen sejtek ellen, amelyek így kilökődnek - ez a "graft versus host" reakció, amelynek megelőzésére az immunrendszert gyengítő gyógyszereket kell szedniük a betegeknek, a teljes hátralévő életük során.

Meglepő módon éppen ez a reakció a kulcsa annak, hogy a leukémiás sejteket el lehet tüntetni a betegek szervezetéből. Az őssejtekkel végzett vizsgálatok során azt tapasztalták, hogy egy megfelelően szabályozott graft versus host reakció megtámadja a tumorsejteket is. Alapvető fontosságú azonban, hogy a beavatkozást követően folyamatosan ellenőrizzék a leukémiás sejtek számát. Ha ugyanis túl erős az immunrendszer válasza, akkor az egészséges sejtek és szövetek is károsodhatnak. A vizsgálatban egyik újdonsága az volt, hogy rendszeresen mérték a leukémiás sejtek koncentrációját a transzplantációt követően, így pontosan nyomon lehetett követni, hogy mi a beavatkozás hatása.

Peter Dreger professzor és munkatársai 16 különböző németországi centrumban végezték a vizsgálatokat - összesen 90, nagy kockázatú, agresszív leukémiában szenvedő betegnek adtak be őssejteket egy második fázisú klinikai vizsgálat keretében. A krónikus limfocitás leukémia (CLL) a nyugati országokban a leukémia leggyakoribb formája: a betegség sok esetben jóindulatú lefolyású, más esetekben azonban az agresszív forma lép fel, amely a hagyományos kezelések egyikére sem reagál. Ilyenkor nem használ sem a kemoterápia, sem pedig az antitestek, és a betegek gyakran néhány évvel a diagnózist követően elhaláloznak.

A betegség ezen fajtájának kezelésére találtak most egy lehetséges eljárást a Heidelberg Egyetem kórházában: az őssejtek beültetését követően a betegek döntő többségében nem lehetett kimutatni a leukémiás sejteket, még úgy sem, hogy magas érzékenységgel jellemezhető tesztet használtak erre a célra. A betegek felénél pedig hosszabb idő elteltével sem tértek vissza a ráksejtek, ami jól jelzi előre a következő, átlagosan négyéves utánkövetési időszak várható fejleményeit - írja az EurekAlert beszámolója.

"Tanulmányunk az eddigi legnagyobb vizsgálat, amelyek ebben a betegpopulációban végeztek. Az eredmények annyit mindenképp bizonyítanak, hogy a nem saját őssejtek beültetése ígéretes terápiás választás a krónikus limfocitás leukémia agresszív fajtájánál" - mondta Dreger professzor. A leukémia ezen fajtájára jelenleg nem létezik olyan kezelési mód, amely lehetővé tenné a gyógyulást.

A krónikus limfocitás leukémiáról a Daganatok.hu betegtájékoztató anyagában, a kezelési lehetőségekről pedig itt és itt talál bővebb információkat.