Mélytengeri Darth Vadert találtak

Vágólapra másolva!
Korábban sosem látott bárdhalakat, viperahalakat, horgászhalakat és megannyi különleges teremtményt fedeztek fel a tenger mélyén Ausztráliától északkeletre. Nézze meg galériánkban, milyen új fajokat találtak!
Vágólapra másolva!

Az állatokat 1400 méteres mélységben, a természetes közegükben sikerült lencsevégre kapni egy teljesen új mélytengeri kamera segítségével. A Nagy-korallzátonytól keletre fekvő Korall-tengerben a bárdhalak, horgászhalak és szürkecápák mellett furcsa bolharákokat és színváltó tintahalakat is megfigyeltek. Az utóbbiak bőréről készült közeli felvételek tanúsága szerint pigmentsejtjeik révén tudják változtatni színüket. Egyelőre tisztázatlan, mire szolgálhat ez az örök sötétség birodalmában - valószínűleg evolúciós maradvány. A tengerbiológusok egy olyan bolharákot is felfedeztek, amely száznegyvenszer nagyobb milliméteres édesvízi rokonainál, bolhaméretűnek tehát semmiképp sem nevezhető.

Justin Marshall, a kutatást vezető tengerbiológus elmondta, hogy a kutatás helye, az Osprey-korallzátony a Korall-tenger kiemelt védett területei közé tartozik, ezért különösen fontos, hogy minél jobban megismerjék az élővilágát. Eddig egész egyszerűen nem tudták, hogy milyen létformák lakják ezt a vidéket, a kamerák azonban most már képesek rá, hogy dokumentálják Ausztrália legnagyobb ökoszisztémájának, a tenger mélyének életét.

Forrás: Queenslandi Egyetem

A Darth Vaderre hasonlító felemáslábú rák portréja
Az új fajokat bemutató galériához kattintson a képre!

A kutatók az élő fosszíliáknak is nevezett csigaházas polipokkal, nautiluszokkal is foglalkoznak, és nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy az állatok primitív agyának és hatalmas szemeinek tanulmányozása révén többet megtudnak majd az emberi látórendszerről. Az idegsejtek működésének megértését már korábban is nagymértékben segítette az egyes puhatestűek óriás idegsejtjeinek tanulmányozása.

A szakemberek következő útja a Mexikói-öbölbe vezet, ahol azt fogják felmérni, hogy milyen következményekkel járt az olajkatasztrófa a víz alatti világ számára.