Először fotózták le a világ legritkább főemlősét

2010.07.20. 9:40

Első alkalommal sikerült lencsevégre kapni Srí Lankán a világ egyik legritkább főemlősét, a Horton-síksági karcsú lórit (Loris tardigradus nyctoceboides).

Az elmúlt több mint hat évtizedben a nagyszemű főemlős igen ritkán került az ember szeme elé, ezért már kihaltnak hitték. A biológusoknak 1937 óta mindössze négyszer sikerült megfigyelniük az állatot, 2002-ben pedig a kutatók a szemében visszatükröződő fény alapján azonosították az aprócska félmajmot.

A biológusok szerint a Horton-síksági karcsú lóri azért oly ritka, mert egyre szűkül természetes élőhelye - az erdőket ugyanis kivágják, hogy minél több területet nyerjenek a teaültetvények számára.

Forrás: Zoological Society of London

A világ legritkább főemlőse

A felvételek a Londoni Zoológiai Társaság EDGE-programja (Evolutionarily Distinct and Globally Endangered) keretében készültek, amely az evolúciós szempontból egyedi és globálisan veszélyeztetett állatokkal foglalkozik. A társaság a kihalás szélére sodródó fajok esetében azt próbálja felbecsülni, hogy hány egyedük élhet természetes élőhelyén.

A Srí Lankán készült képeken a karcsú lóri felnőtt hím egyede látható. A faágon ülő főemlősnek rövid felső végtagjai, s hosszú, tömött bundája van. A felvételeket 200 órás kemény munkának köszönhetően, ezernél is több éjszakai megfigyelést követően sikerült elkészíteni. A csapat nem csupán lefényképezte az állatot, de sikerült befognia három élő egyedet is annyi időre, amíg megvizsgálták őket.

"Fantasztikus érzés, hogy a világon elsőként sikerült felvételeket készítenünk a karcsú lóriról, és bebizonyítanunk, hogy nem tűnt el a Föld színéről" - hangsúlyozta Craig Turner, a Londoni Zoológiai Társaság biológusa.

A karcsú lóri aprócska, éjszakai életet folytató főemlős, amely kizárólag India és Srí Lanka déli részének trópusi erdeiben él. Testhosszuk mindössze 15-25 centiméter, s hatalmas, "csészealjnyi" szemekkel rendelkeznek, amelyek segítik az éjszakai rovarvadászatban. A feltételezések szerint a vadonban csupán száz egyed élhet, ily módon a világ öt legveszélyeztetettebb főemlőse közé tartozik. Ugyanakkor a kutatók szerint olyan keveset tudni a karcsú lórikról, hogy elképzelhető, hogy egyedszámuk a hatvanat sem éri el, így a világ legritkább állatai közé sorolhatók.

KAPCSOLÓDÓ CIKK