Vágólapra másolva!
Kéthetesre tervezik a pilóta nélküli napelemes repülőgép útját, amely több mint 10 napja tartó folyamatos repülésével már így is megdöntötte az egyfolytában repülés eddigi világcsúcsát napelemes kategóriában. Nézze meg, hogy szállt fel kézből a 22,5 méteres szárnyfesztávolságú Zephyr!
Vágólapra másolva!

Bertrand Piccard Solar Impulse nevű napelemes repülőgépe 26 órányi repülés után július 8-án döntötte meg a pilótával egyhuzamban végrehajtott napelemes repülés világrekordját. A pilóta nélküli repülőgépek (unmanned air vehicle, UAV) kategóriáját viszont a QinetiQ védelemi technológiákat fejlesztő brit vállalat vezeti. Zephyr nevű kísérleti gépe már több mint 10 napja van a levegőben, és a tervek szerint az arizonai sivatagban köröző napelemes jármű pénteken fog csak leszállni az amerikai légierő yumai kísérleti repülőterén.

A 22,5 méteres szárnyfesztávolságú, 50 kilogrammos Zephyr július 9-én szállt fel. A repüléshez szükséges energiát a szárnyakon elhelyezett napelemek biztosítják, a nappal termelt többletet a könnyű és nagy kapacitású lítium-kén alapú akkumulátorok tárolják.

Forrás: QinetiQ

A Zephyr a start előtt

A napelemes UAV a robotpilóta funkciójával alkalmas a meghatározott pont körüli folyamatos repülésre. A fejlesztésre elsősorban a hadsereg tart igényt, az olcsó és könnyen irányítható repülőt felderítési célokra vagy akár kommunikációs platformként lehet használni.

A Nemzetközi Repülőszövetség (FAI) adatai szerint a leszállás nélküli repülés korábbi rekordját 2001 óta az amerikai Northrop Grumman haditechnikai cég Global Hawk típusú robotrepülőgépe tartotta 30 óra 24 perces eredménnyel. A Zephyr 2008-ban már több mint 83 órát repült egyhuzamban, azonban ennél a kísérletnél a FAI hitelesítői nem voltak jelen.

Kézből indították az 50 kilogrammos gépet