Kőkori műpénisz kerülhetett elő egy svéd ásatáson

Vágólapra másolva!
Ma már bárki bármilyen szexuális kiegészítőhöz könnyedén hozzájuthat, svéd archeológusok azonban egy nem mindennapi leletről számoltak be: a motalai lelőhelyen egy csontból formázott, fallosz alakú tárgyat találtak a kutatók. Abban azonban nem száz százalékig biztosak, hogy az eszközt valóban szexuális célokra használták.
Vágólapra másolva!

A svéd felfedezés annyira új, hogy a kutatóknak még nem volt idejük rá, hogy egy tudományos folyóiratban is publikálják eredményeiket - ez azonban várhatóan nem fog elmaradni. A fallosz alakú csontfaragványt a motalai lelőhelyen ásták ki, amely gazdag lelőhelye a Krisztus előtt 4-6000 évvel ezelőtt készült kőkori tárgyaknak. A területen már számos más csontmaradvány is előkerült - ezek egy évezred alatt általában elporladnak, de a lelőhely különlegessége miatt itt jó állapotban megőrződnek a különféle tárgyak - írja a LiveScience beszámolója.

"A csontmaradvány alakját elnézve nehéz nem egyetlen dologra gondolni: aligha juthat az embernek más az eszébe, minthogy egy műfalloszt lát, azt azonban, hogy valóban az-e, nem tudjuk igazolni. Az akkori emberek mindenesetre ugyanolyannak kellett hogy lássák, mint amilyennek mi" - írta blogbejegyzésében az egyik svéd archeológus, dr. Martin Rundkvist.

Forrás: Swedish National Heritage Board/Peter Zetterlund

A megtalált csontmaradvány

A svéd National Heritage Board oldalán egyébként megtekinthető minden olyan lelet, amelyet az utóbbi időben találtak arrafelé. A csontból készített műpéniszről szintén olvasható itt egy hosszabb bejegyzés, bár ez svédül van.

"Szerves anyagból készített tárgyról van szó, ezért olyan különleges - ilyet általában nem szoktunk találni, ez a lelőhely azonban kivételt jelent ebből a szempontból. Nagyon jól megőrződnek itt az anyagok, hiszen a közeli folyó miatt üledékes és agyagos itt a talaj" - mondta a LiveScience-nek Göran Gruber, a National Heritage Board munkatársa.

A csontfallosz 10,5 centiméter hosszú - ez a méret nem túl nagy, és elképzelhető az eszköz olyan felhasználási módja is, amely egyáltalán nem szexuális jellegű. A tárgy átmérője két centiméteres.

Nem ez az első alkalom, hogy hasonló fallikus tárgy kerül elő az őskorból - Németországban 2005-ben ástak elő hasonló, péniszalakú tárgyat a LiveScience beszámolója szerint. Ennek ellenére, épp elég nagy meglepetés volt ez a svéd kutatóknak: "Itt még soha senki nem látott hasonlót, de Észak-Európában vagy a skandináv ásatásokon sem tudunk róla, hogy bármi ilyesmi előkerült volna" - mondta Gruber.