Többfrontos háborúval nyerhető meg az AIDS elleni harc

Vágólapra másolva!
Egy hatékony HIV-ellenes gél és két újonnan felfedezett antitest volt a Bécsben múlt héten megrendezett AIDS Világkonferencia szenzációja. A kongresszust óvatos optimizmus jellemezte, a felszólalók egy része szerint a világméretű AIDS járvány a már meglévő eszközök együttes és intenzív alkalmazásával jelentősen visszaszorítható lenne - a betegség legyőzése mára nagyrészt pénzkérdéssé vált.
Vágólapra másolva!

A múlt héten Bécsre is rátelepedő trópusi hőségben közel húszezer ember gyűlt össze, és mindvégig érzékelhető volt, hogy a kétévente megrendezett AIDS világkongresszus jelentősen különbözik a kutatók zártkörű találkozóitól. Megjelentek a járvány ellen küzdő politikusok, a civil szervezetek, az egészségügyi vezetők és a mecénások is, továbbá a HIV-fertőzötteket tömörítő szervezetek képviselői. A tudományos előadások mellett szenvedélyes hangú felszólalások is elhangzottak, és a konferencia területén - nem egyszer a pódiumon - időről időre jelszavakat skandáló tüntetők bukkantak fel.

Legfontosabb követelésük a fejlett országokból a rászoruló régiókba (elsősorban Afrikába) érkező, AIDS elleni adományok növelése volt. Az elmúlt évek nemzetközi erőfeszítései megsokszorozták ugyan a kezelésben részesülő fertőzöttek számát, félő azonban, hogy a gazdasági válság visszaveti az erre fordított pénzeket. A hatalmas előrelépés ellenére messze vagyunk még attól, hogy valamennyi rászorulóhoz eljussanak a szükséges gyógyszerek, amit pedig az ENSZ - öt évvel ezelőtt - 2010-re tűzött ki célul.

Az elért sikerekről és a továbblépés lehetőségeiről beszélt Bill Clinton, volt amerikai elnök, és Bill Gates, a Microsoft volt elnöke, akik alapítványaikon keresztül nagyon sokat tettek azért, hogy a fejlődő országokban minél több fertőzött kezelésben részesülhessen. "Nagyszerű eredményeket értünk el, de most a válságos helyzetben sebtében rögtönzött intézkedéseket fel kell váltania a támogatás hosszú távon is működő modelljének" - mondta Clinton.

Bill Gates számítógépes szimulációk eredményeit idézve hangsúlyozta, hogy már a jelenleg rendelkezésre álló, illetve a közeljövőben várható eszközök együttes alkalmazásával akár 90%-kal visszaszorítható lenne az új fertőzések száma. E kombinált stratégia világméretű alkalmazására a jelenlegi árak és források mellett sajnos egyelőre nincsen esély, ezért folytatni kell az olcsóbb megoldások utáni kutatást, és törekedni kell a támogatások összegének növelésére - hangsúlyozta mindkét előadó.

Tudományos eredmények

A tudományos előadásokat az óvatos optimizmus jellemezte. Visszatérő téma volt a jelenlegi gyógyszerek alkalmazásának kiterjesztése, amely jelentősen csökkenthetné a járvány terjedését a népességben. Több új kutatásról is beszámoltak, amelyek alapján a gyógyszeres kezelés lényegesen csökkenti a vírus továbbadásának esélyét. A kiterjedtebb kezelés mellett szól az is, hogy klinikai eredmények alapján a betegek életkilátásait javítja, ha a kezelést az eddig alkalmazott határértéknél korábbi stádiumban megkezdik.

Forrás: IAS/Marcus Rose/Workers' Photos

Az AIDS legyőzése mára nagyrészt pénzkérdés lett

"Hiába eredményes a hatékony antiretrovirális kezelés, a fertőzöttek több helyen is rendelkeznek lappangó vírust hordozó nyugvó sejtekkel, amelyek bármikor aktiválódhatnak. A nagyon korai, akut fázisban történő kezelés e lappangva fertőzött sejtek számát csökkenti. Ehhez viszont elengedhetetlenül szükséges a korai felismerés, a korai diagnosztika, és a korai terápiás beavatkozás - ilyenre már sor került a Szent László Kórházban is. A legújabb kutatások arra irányulnának, hogyan lehetne ezeket az alvó sejteket beindítani, és aztán a hatékony kezeléssel elpusztítani" - mondta az [origo] kérdésére dr. Ujhelyi Eszter, a Szent László Kórház központi immunológiai laboratóriumának vezetője, a konferencia résztvevője.

Dél-afrikai kutatók a világon első alkalommal számoltak be olyan, a vaginában alkalmazandó HIV-ellenes gélről, amely képes csökkenteni a vírussal történő fertőződés kockázatát. Ez az újabb eszköz fontos segítséget nyújthat az olyan országokban, ahol az óvszer használata egyelőre kulturálisan nem elfogadott. Sok szó esett a férfiakat elsősorban heteroszexuális kontaktusban védő körülmetélés megelőzési célú elterjesztéséről is: ez különösen Afrikában nyújt további, költséghatékony módot a vírus terjedésének megfékezésére.

Végül természetesen továbbra is nagy erőkkel folyik a védőoltások fejlesztése, és a hosszú, eredménytelen évek után ezen a területen is felbukkantak az első biztató eredmények. Nemrégiben zárult Thaiföldön az első olyan széles körű vakcinateszt, amelyben a kísérleti oltás csupán kis mértékben ugyan, de csökkentette a fertőződés kockázatát. A Science július nyolcadikai számában megjelent tanulmány szerzőinek pedig sikerült kétféle kiemelkedően hatékony antitestet azonosítania, amelyek képesek megakadályozni a HIV-vírustörzsek körülbelül 90%-ának fertőzőképességét.

Forrás: Science

A képen az újonnan felfedezett antitest látható, amelyet egy HIV-1 vírussal fertőzött beteg véréből izoláltak - az antitest képesnek bizonyult arra, hogy a semlegesítse a páciens szervezetében keringő HIV-vírusok több mint 90%-át

"A HIV-fertőzést megelőző prevenciós vakcinákkal egyelőre ott van a baj, hogy ígéretes eredmények korábban csak a laboratóriumi vírustörzsek esetében adódtak" - mondta Ujhelyi. Éppen ebben jelenti az első lépést a Science-ben ismertetett új klinikai vizsgálat: a két felfedezett antitest nem csak a labortörzsek ellen volt jó. A következő cél egy olyan célzott védőoltás kifejlesztése lesz, amely ehhez hasonló hatékonyságú antitestek termelődését képes kiváltani a beoltottak szervezetében.

A HIV jelenleg Kelet-Európában terjed a leggyorsabban

Bár a HIV és az AIDS továbbra is megoldatlan globális egészségügyi probléma, örömre adhat okot, hogy a vírus terjedése lassult. Az ENSZ HIV/AIDS ellenes programja (UNAIDS) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi adatai szerint a járvány csúcspontjához, az 1990-es évek közepéhez képest közel harmadával csökkent az új megbetegedések száma, amiben komoly szerepe lehet a kezelések tömeges elérhetővé tételének. A világon még így is 33,4 millió HIV-fertőzött él.

Míg a világ nagy részén stabilizálódott, illetve helyenként visszaszorulóban van a járvány, Kelet-Európában és Közép-Ázsiában továbbra is robbanásszerűen terjed. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai alapján hazánkban 2009-re összesen 1771-re nőtt a regisztrált HIV-pozitív betegek száma, de a valóságban ennél magasabb értékről lehet szó. Aggasztó az új fertőzések számának néhány évvel ezelőtt megindult emelkedése a homoszexuális férfiak körében - ez a tendencia hazánk mellett a fejlett országok nagy részében ugyanígy érvényesül.

A konferencia helyszínéről Müller Viktor kutatóbiológus tudósított az [origo]-nak.

Müller Viktor - Illyés András