Vágólapra másolva!
Első alkalommal figyeltek meg amerikai kutatók olyan növényeket, amelyek örvénygyűrűket képeznek. A talaj felszínén élő tőzegmohák akár 50 kilométer/órás sebességgel, 16 centiméter magasra is képesek kilövellni érett spóráikat.
Vágólapra másolva!

Elsőre ez a magasság nem tűnhet túl soknak, ám jelentős egy olyan növényfaj esetében, amely mindössze néhány centiméter magasan emelkedik a talajfelszín fölé. A már érett spórákat tartalmazó, elszáradó spóratartó tokban addig növekszik a nyomás, amíg egyszer csak hirtelen felpattan a fedele, és a spórák örvénygyűrű formájában, gombafelhőt képezve szabadulnak ki. A spórák a levegőbe kerülés után a légmozgások segítségével szóródnak szét.

Dwight Whitaker, a kaliforniai Pomona College fizikusa és kollégái nagyfelbontású felvételek segítségével tanulmányozták a tőzegmohák (Sphagnum spp.) spóráinak kilövellését, s így figyelték meg az örvénygyűrűket. Az állatvilágban ez nem ritka jelenség, a tintahalak és a medúzák is képeznek ilyen gyűrűket mozgásuk során, növényeknél azonban ilyet még sosem láttak.

Lassított felvétel a kilövellő spórákról

A tőzegmoháknak nagy szerepük van a földi szénraktározásban. A több rétegnyi tőzegmohából álló tőzegmohalápokat ásványi anyagban szegény, ám szerves anyagban gazdag és savanyú talaj, illetve víz jellemzi. Magyarországon minden tőzegmohafaj védett.

Forrás: Science