Hatalmas anyagfelhő tart a Napból a Föld felé - sarki fény is lehet kedd éjjel

Vágólapra másolva!
Augusztus 1-jén óriási anyagfelhő dobódott ki a Napból, amely egyenesen a Föld felé irányult. A napanyag a következő nap során ér el bennünket, ezért ma estétől érdemes egy tőlünk csak elvétve látható természeti jelenségre, sarki fényre vadászni.
Vágólapra másolva!

A Nap Föld felé forduló oldala igen aktív volt augusztus első napján: naprengések és napkitörések zajlottak rajta, és a felszínéről kidobott anyag egy része a Föld felé zúdult. Ennek az úgynevezett koronakitörésnek az anyaga a következő napban ér el bennünket, és a NASA előrejelzése szerint geomágneses viharokat, illetve fokozott sarkifény-tevékenységet válthat ki.

Mindezek miatt több hírforrás is arra figyelmeztet, hogy augusztus 3-ról 4-ére (keddről szerdára) virradóra érdemes figyelni az eget az alacsonyabb földrajzi szélességeken élőknek is (tehát nem csak azoknak, aki a sarkvidékekhez közelebb élnek). Amerikai források az USA északi részén élőknek is ajánlják a "sarkifény-vadászatot" (például itt), zöldes és vöröses fényfüggönyök lehetőségével izgatva az embereket. Tekintve, hogy az USA északi része körülbelül az é.sz. 45-50. foka közötti terület, Magyarországon is lehet esélyünk (Budapest az é.sz. 47,5. fokán fekszik, 1 földrajzi fok a főkörök mentén 111 kilométernek felel meg.)

Esti programjavaslatunk tehát a következő: ha az időjárás kegyes lesz hozzánk, nézzünk észak felé, és reménykedjünk az egyik legszebb természeti jelenség megpillantásában. Minél sötétebb helyszínt választunk, annál nagyobb esélyünk van a halványabb felfénylések észlelésére is. Közben az augusztusi csillaghullás (Perseidák) előörséből is elcsíphetünk néhány meteort.