Amikor a világ legnagyobb hala elvégzi a dolgát - kép

Vágólapra másolva!
Lefényképezték ürítés közben a világ legnagyobb halaként ismert cetcápát. A ritka pillanatot a táplálkozó állatok tanulmányozása közben csípte el egy amerikai zoológus.
Vágólapra másolva!

Alistair Dove, a Georgia Akvárium zoológusa egy mexikói légimegfigyelés során kapta lencsevégre ürítés közben a világ legnagyobb halaként ismert cetcápát (Rhincodon typus). Az állat a szakember becslései szerint 8-11 méter közötti lehetett, míg az utána visszamaradt nagyobbik ürülékfelhő körülbelül 8, a kisebbik 3 méter átmérőjű volt. A cetcápák planktonokkal és halikrával táplálkoznak, és a legnagyobb példányok 12 méteresek és 40 tonnásak is lehetnek.

Dove blogjában azt írja, hogy kollégáival egy nagy csapat táplálkozó cetcápa viselkedését tanulmányozta, amikor több állatnál is megfigyelték a vadon élő tengeri állatoknál egyébként ritkán elkapott jelenséget. Dove szerint a szerencséjük valószínűleg az intenzív táplálkozással magyarázható, sok hidegvérű állatnál ugyanis nincsen olyan szabályozott bélműködés, mint az emlősöknél, hanem képesek egyszerűen csak "kinyomni" az alvégen, ha sok megy be a felvégen.

Forrás: Alistair Dove

Ilyen, amikor a világ legnagyobb hala elvégzi a dolgát (Forrás: Alistair Dove)

A zoológus számára kész aranybánya lenne, ha sikerülne mintát vennie a cápaürülékből, korábban ugyanis még senki sem elemezte egy vadon élő cetcápa végtermékét. Dove különösen az emésztésükre kíváncsi, az akváriumokban ugyanis ezeket az állatokat viszonylag szegényes étrenden tartják, és úgy tapasztalták, hogy meglehetősen jól hasznosítják a tápanyagokat. A mexikói megfigyelés során azonban úgy tűnt, hogy alig emésztették meg a táplálékot, és ezek alapján nagy szerepük lehet a tengerek tápanyaggal való dúsításában.