Már hatalmas hullócsillagok potyogtak a hétvégén

Vágólapra másolva!
Látványos tűzgömböket, azaz a Vénusznál fényesebb meteorokat észleltek az elmúlt napokban, amelyek némelyike már az augusztusi csillaghullást adó Perseida-raj tagja lehetett. Bemutatunk egy közel telihold-fényességű példányt.
Vágólapra másolva!

Szombaton este a Hírek rovatból telefonált Visnovitz Péter, hogy 21.44-kor hatalmas hullócsillagot látott Budapestről. Beszámolója szerint a meteor fényessége a február végi nagy tűzgömbéhez hasonlított, de ez fehér volt és még a levegőben jól láthatóan szétesett (mázlista kollégánk tehát mindkét jelenséget látta).

A hétvégén sikerült a nem mindennapi jelenség nyomára bukkannunk: Berkó Ernő amatőrcsillagász éppen meteorokat fotózott, és elkapta a fényes tűzgömböt. Elmondása szerint a meteor kelet-nyugati irányban haladt, gyorsan kifényesdett, ezután egyenletes fényességű volt, majd gyorsan el is halványodott. Fényesége mínusz 8-10 magnitudó között lehetett. Az alábbi képeket Berkó Ernő küldte nekünk.

Forrás: Berkó Ernő

"Egy fényképezőgéppel és nagylátószögű objektívvel folyamatosan exponáltam, fényesebb meteorok reményében. A képeket időnként visszanézve találtam meg a 21:44-kor hullott fényes Perseidát. Sajnos elég rossz égrészen haladt, a Nap alig másfél órája nyugodott le itt, így az égboltnak ez a része még elég világos volt. Ráadásul a kép széle közelében haladt, így a képmező torzítása is ront a látványán. Ennek ellenére nagyon látványos" - mondja Berkó Ernő (fotó: Berkó Ernő, Canon 350D + 8mm-es Peleng objektív, ISO 1600, másfél perces képek)

Forrás: Berkó Ernő

A tűzgömb a Nű és Kszí UMa csillagai fölött fényesedett fel, majd a Leo csillagképben hunyt ki. Az UMa (Nagy Medve, Nagygöncöl) jellegzetes fő csillagai a kép jobb oldalán könnyen azonosíthatók

A tűzgömb tehát valószínűleg egy Perseida volt, azaz az "augusztusi csillaghullást" adó meteorraj tagja. A raj minden évben augusztus 11-12-én éri el aktivitásának csúcspontját, és az idei év különösen izgalmasnak ígérkezik. Erről részletesebben hétfő este olvashatnak rovatunkban.

Forrás: Berkó Ernő

Forrás: Berkó Ernő

Másfél óra múlva még egy fényes meteort sikerült rögzíteni, ez mínusz 5-6 magnitúdós lehetett. Látványos, sziporkázó fénymenettel haladt a Her csillagképtől az UMa felé. Mivel a mostani időszakban elég sok radiáns aktív a CAP-AQR csillag- képekben, ez a komplexum valamelyik rajának lehetett a tagja (fotó: Berkó Ernő)

Honlapajánló a képek szerzőitől: Vaskúti György kettőscsillagokkal foglalkozó oldala, ahol megtalálhatóak a szerző CCD-s és DSLR-es mérései, illetve a megjelent publikációk, cikkek. Van itt ismertető a módszerekről is: http://porrima.bacska.eu/index.htm

A másik egy képfeltöltő oldal: http://gallery.site.hu/u/Deepsky/ Csillagászati, légköroptikai képek. Az idei Perseida időszak képei a következő linken lesznek elérhetőek: http://gallery.site.hu/u/Deepsky/pers2010/