Szép meteorok suhantak felettünk csütörtök éjszaka

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban erősödő aktivitást mutató Perseida meteorraj maximumának éjszakája a várakozásoknak megfelelően alakult. Hazánkból is több tucat hullócsillagot figyeltek meg az érdeklődők, köztük látványos tűzgömböket. Sajnos a legnagyobb aktivitás idejére, csütörtök hajnalra az ország jelentős része felett beborult az ég, ezért a legnagyobb meteorhullást sokan nem láthatták.
Vágólapra másolva!

Péntek, hazai idő szerint 14.32

Az alábbi meteort Oroszvári Péter "kapta el" tegnap éjjel, helyi időben 23:38-kor és tette fel közösségi oldalunkra. A képen háttérben a Tejút, lent pedig a Somló hegy látható.

Forrás: Oroszvári Péter
Fényes meteor a Somló felett, háttérben a Tejúttal (Oroszvári Péter)

Az alábbi animációt pedig Tepliczky István közölte az MCSE videómeteoros észlelő rendszer által rögzített 118 meteorból, a maximum éjszakájáról.

Forrás: Tepliczky István, MCSE
A radiáns környékén rögzített meteorokból készült montázs (Tepliczky István, MCSE)

Péntek, hazai idő szerint 8.32

Látványos meteorhullásnak lehettek tanúi, akik derült ég alatt töltötték a tegnap estét. A várakozásoknak megfelelően óránként néhány tucat meteort láthattunk. Ugyanakkor sajnálatos módon nem sokkal éjfél előtt egy zivatarközpont alakult ki Magyarország déli része felett, amely fokozatosan szétterjedve sok helyen elborította az égboltot. Ennek ellenére a legtöbb érdeklődő nem távozott meteor nélkül az enyhe, meleg éjszaka után az ég alól.

Néhány látványos fotó a tegnap éjszakáról itt látható.

Facebookos oldalunkra már körülbelül harminc beszámoló érkezett, sokan több szép meteort is láttak. Várjuk a további beszámolókat és képeket!

Forrás: MCSE, Landy-Gyebnár Mónika
Fényes Perseida meteor a maximum éjszakájáról (Landy-Gyebnár Mónika, MCSE)

Forrás: Eumetsat, Teplickky István
A felhőzet hazánk felett hajnalban (kép jobb oldalán) (Eumetsat)

Csütörtök, hazai idő szerint 13.40 - ma éjjel lesz a maximum

Az alábbiakban az elmúlt napok meteoraktivitásáról olvashat, a cikk további részében pedig a megfigyelési tanácsokról és egyéb égi látnivalókról.

A Perseida meteorraj az előrejelzéseknek megfelelő, fokozatosan erősödő aktivitást mutat. A Nemzetközi Meteoros Szervezet (IMO) jelentése alapján az elmúlt éjszakán sötét egű helyről óránként 35 meteort is látni lehetett. Hazánkból is sok szép hullócsillagot rögzítettek az elmúlt napokban, az augusztus 10-ről 11-re virradó éjszaka látott meteorokról például az alábbi animáció készült, Tepliczky István jóvoltából. A filmen 51 meteort láthatunk, amelyek 6 óra leforgása alatt érkeztek a kamera látómezejébe. Ezek közül 36 darab volt Perseida rajtag, a többi egyéb áramlathoz tartozó, vagy azoktól független, úgynevezett sporadikus meteor lehetett. A filmen csak a meteorokat tartalmazó képkockák lettek összeillesztve - tehát a valóságban ennél ritkábban villanak fel az égen a hullócsillagok.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ip0A1LDG6ixM2seF

Hat óra alatt 36 Perseida meteort rögzített az MCSE egyik meteorfigyelőkamerája (Tepliczky István, MCSE)

A maximum előtti éjszakákon hazánkban és világszerte is nagy érdeklődés követte a Perseidák aktivitását. További információk a raj aktivitásával kapcsolatban a spaceweather.com honlapon olvashatók, ahol a meteorokról készült rádiós megfigyelésbe is bele lehet hallgatni, valamint látványos fényképek is megtekinthetők. Az alábbi felvételt augusztus 10-én készítették az Egyesült Államokban Kalifornia területéről.

Forrás: Ed Sweeney
Egy fényes perseida meteor Ed Sweeney felvételén (Ed Sweeney)

Szerda, hazai idő szerint 13.22

A Perseida meteorraj erősödő és látványosabb aktivitást mutat az elmúlt napokban. A kedvező időjárás révén sok meteort, közöttük több fényes tűzgömböt (-4,5 magnitúdónál fényesebb meteort) sikerült megpillantani Magyarország felett.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=6z1HQ6wJhUpHENww

Perseida meteorok animációja. A film azért "ugrál", mert csak a meteorokat mutató képkockákat tartalmazza - a valóságban ennél sokkal ritkábban tűnik fel egy-egy meteor az égen (Tepliczky István, MCSE)

A fenti animáción több tucat hullócsillag látható az MCSE megfigyelőrendszere által kedd éjszaka rögzített Perseida meteorok közül. A felvételek készítése alatt a Föld tengelyforgása következtében az égbolt láthatóan elfordult, amelyet a valódinál gyorsabbnak mutat a film. Az első képeken a W betűt formázó Cassiopeia csillagkép látható középen, majd később a Perseus emelkedik jobb lentről felfelé. A raj radiánsa (lásd lent) nagyjából a két csillagkép közé esik.

Korábbi információk

Látványos, gyors hullócsillagok tűnnek fel az égen a következő napokban, főként csütörtöktől péntekre virradó éjszaka. Bár a Perseida-meteorraj maximuma csütörtökre esik, már mostantól, illetve az egész héten keresztül érdemes figyelni az éjszakai égboltot. Az elmúlt napokban már több fényes meteor jelentkezett, mint arról korábbi cikkünkben olvashattak, vagy amint arról a spaceweather.com hírportál is beszámolt. Ezek közül néhányat a hazai meteorfigyelő kamerarendszer is megörökített - mondta az [origonak] Tepliczky István amatőrcsillagász.

A meteorrajok az űrben keringő törmelékáramlatok, amelyeket üstökösök vagy kisbolygók szórnak szét pályájuk mentén. A Föld Nap körüli keringése során minden év augusztusában találkozik a Perseida-meteorrajjal. A Perseidák darabjai a Swift-Tuttle-üstökösről váltak le. Amikor apró szemcséik 60 km/másodperces sebességgel haladva elérik a Föld légkörét, a légköri atomoknak és molekuláknak ütköznek. A súrlódás miatt saját anyaguk is 1000 Celsius-fok fölé hevül, így sugározni és darabolódni kezd, és az égen gyorsan áthaladó szemcse útja mentén fénycsíkot húz. A jelenség csak néhány tizedmásodpercig látható, közben a test anyaga elfogy, és a meteor, avagy hullócsillag kialszik.

A meteorrajokkal kapcsolatban figyelhető meg az úgynevezett radiáns jelenség: a meteorok látszólag az égbolt egy pontjáról érkeznek. Ez a perspektivikus hatás következménye - az egymással párhuzamosan repülő szemcsék látszólag a végtelenből, egy pontból indulnak, akárcsak az egymással párhuzamos vasúti sínek. Radiánsnak nevezzük azt a területet, ahonnan a meteorok érkezni látszanak. Ez esetükben a Perseus-csillagkép területére esik - ezért is nevezik a rajt Perseidáknak.

A meteorraj jelentkezését a VIII-XI. században jegyezték fel rendszeresen, később azonban csak szórványosan említették. A "hivatalos" nyugati tudomány számára Adolphe Quételet (1796-1874) belga csillagász fedezte fel újra a rajt 1835-ben. Az áramlat 1839-ben óránként 160 meteort adó maximumot produkált. A Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett csillaghullás 1993-ban és 1994-ben 300-500 meteort adott óránként, ami a Swift-Tuttle legutóbbi, 1992-es napközelségének volt köszönhető. A szülőüstökös közelében ugyanis sűrűbb a porfelhő, mint attól távol. Azóta mérsékeltebb, de még így is nagyon látványos maximumok vannak, bár 2008-ban egy nappal a hivatalos maximum után egy nagyobb kitörés örvendeztette meg a kitartó észlelőket - olvasható az MCSE hirek.csillagaszat.hu honlapján.

Forrás: [origo]
A Perseida-meteorraj radiánsának helyzete a csillagképekhez képest

Milyen aktivitás várható idén?

Az előrejelzések alapján idén augusztus 12-ről 13-ra (csütörtökről péntekre) virradó éjszaka, éjfél körül várható a legtöbb Perseida-meteor. A becslések alapján idén a Föld közel halad el az üstökös 441-es, 1479-es és 1962-es napközelségekor kidobott anyagfelhői mellett, amelyek az átlagosnál is több hullócsillagot produkálhatnak. A holdfázis is kifejezetten szerencsés a megfigyelés szempontjából, augusztus 10-én van újhold, ennek megfelelően a maximum idején nagyon keskeny lesz a holdsarló, amit alig lehet észrevenni és kora este le is nyugszik - tehát nem zavarja a megfigyelést.

Forrás: MCSE, Tepliczky István, Igaz Antal
Montázs az elmúlt napokban hazánkból megörökített Perseida-meteorokról (MCSE, Tepliczky István, Igaz Antal)

A Magyar Csillagászati Egyesület által üzemeltetett automatikus meteormegfigyelő kamerarendszer több fényes hullócsillagot rögzített már az elmúlt napokban. Az alábbi film képkockáit is ez a rendszer rögzítette, de még tavaly nyáron.

ForrA!s: MCSE, Kiskun CsillagA!szati TA!bor
Egy fényes meteor lelassított haladása a Magyar Csillagászati Egyesület kamerarendszerének felvételein
(MCSE, Kiskun Csillagászati Tábor, Igaz Antal)

Megfigyelési tanácsok

A meteorok megfigyelése szabad szemmel végezhető tevékenység. Optikai segédeszköz nem kell hozzá, azonban a sötét, zavaró fényektől mentes égbolt fontos tényező. Míg kivilágított nagyvárosokból hosszú órák alatt is csak egy-két meteort láthatunk, sötét ég alól ugyanekkor több tucat hullócsillagot pillanthatunk meg. Próbáljunk tehát minél messzebb kerülni a zavaró fényforrásoktól.

A Perseidák gyors, útjuk mentén zöldes-kékes nyomot hagyó meteorok. Nyomuk akár 1-2 másodpercen át is látható marad. Ez a maradandó nyom részben a felizzott test elporladásából származik, részben az ionizált levegő marad elég forró a sugárzáshoz a hullócsillag útja mentén. Ritkán a felsőlégköri szelek hatása is megfigyelhető, amelyek elfújva a meteornyomot, látványosan eltorzítják azt. A legszebb látványt természetesen a legfényesebb meteorok adják, amelyeket külön névvel is illetnek: ezek a Vénusznál is fényesebb tűzgömbök. A Perseidák csillaghullása során több tűzgömb is várható, amelyek közül a legszebbek robbanásukkor bevilágíthatják az éjszakai égboltot.

Látványos égitestek a szürkületben

Augusztus 12-én és 13-án este, naplemente után közel fél órával a nyugati égbolt is igen látványos lesz a szürkületben. A legfeltűnőbb égitest ekkor a fényes Vénusz, amely már igen alacsonyan mutatkozik a látóhatár felett. Tőle közvetlen balra a halványabb és enyhén vöröses Mars látszik, míg jobbra felfelé a Szaturnusz figyelhető meg.

Forrás: Sky and Telescope
Az esti égbolt látványa nyugati irányban (Sky and Telescope)

Nem sokkal alattuk, 12-én jobbra lefelé, 13-én balra, a Vénusszal közel azonos magasságban a keskeny holdasarló is megpillantható. Az esti égitestek azonosításéhoz távcső nem szükséges, azonban a jó horizont elengedhetetlen - csak onnan figyelhetők meg, ahonnan a lenyugvó Nap irányában épületek, magas fák nem mutatkoznak. Ha pedig valüóban ideálisak a körülmények, nem kizárt, hogy a mindezeknél alacsonyabban mutatkozó Merkúrt is sikerül megpillantani - ez azonban igen nehéz feladat. Aki a Jupitert is szeretné megvárni, annak az éjszaka második feléig kell várnia. Az óriásbolygó ekkor emelkedik magasra a horizont fölé, és a Pegasus csillagkép alatt mutatkozik, déli irányban.


A meteorok megfigyelése egész éjszakás program. Érdemes tehát meleg ruházatban, esetleg hálózsákkal kiköltözni az ég alá, és türelmesen várni a meteorokat. Helyezkedjünk el úgy fekve, hogy alátámasztott fejünk körülbelül 50-60 fokkal nézzen a horizont fölé, és ami a legfontosabb: legyünk türelmesek. A radiánsnak az égbolton mérhető látszólagos magassága is befolyásolja a megpillantott meteorok számát - ennek megfelelően az éjfél utáni időszakban várható kissé több hullócsillag, amikor a radiáns magasabban van a horizont felett, mint az este korábbi szakaszában.

Az idei Perseida időszak képei a következő linken lesznek elérhetők: http://gallery.site.hu/u/Deepsky/pers2010/. Az érdeklődőket a Polaris Csillagvizsgáló várja csütörtök este 21 órától távcsöves bemutatással és közös meteor megfigyeléssel.

Végül ráhangolódásként egy "hollywoodi stílusú" beharangozó kisfilm az idei csillaghullásról (valóban nagyon látványos):

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=mXJFH21XKdFYiQ4a

Kisfilm a Perseida maximumról (BAA, RAS, B-IYA; magyar felirat: Mézes Nándor)