Véget ért az influenza világjárvány

Vágólapra másolva!
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO kedden bejelentette: a H1N1 2009-es törzse miatt kialakult világjárványt lezártnak tekinti, és mostantól az úgynevezett posztpandémiás (világjárvány utáni) fázisban vagyunk. A WHO szerint nagy szerencsénk volt a vírussal, és továbbra is ajánlja a legmagasabb kockázatú csoportok oltását, mivel a kórokozó még évekig kering közöttünk.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is átlépett a H1N1 világjárvány a pandémiás fázisból a posztpandémiás szakaszba, jelentette be kedden délután a WHO egy nemzetközi sajtótájékoztatón. A WHO a déli féltekéről (ahol most tél van) beérkező adatokat várta, ez alapján is hozta meg a döntést. Dr. Margaret Chan főigazgató elmondta: a világjárványt okozó H1N1-es vírustörzs a legsúlyosabb, 6. fázisból átlépett a posztpandémiás fázisba, azaz a vírus a szezonális influenza szintjére került. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a vírus még évekig jelen lehet, és valószínűleg tovább fog fertőzni, főként a fiatalabb korosztályokban.

Margaret Chan elmondta: utólagosan is helyes döntésnek tartja a világjárvány kihirdetését, attól függetlenül, hogy helyzet végül sokkal szerencsésebben alakult, mint amire jó egy évvel ezelőtt számítottak. Köszönhető ez többek között annak, hogy a vírus nem mutálódott, valamint hogy az antivirális szerek is hatásosnak bizonyultak, és a vakcinák is nagyon jól beváltak.

A legfrissebb adatok szerint egyes régiókban a lakosság 20-40%-a fertőződött a vírussal, így az itt élők valamilyen szintű közösségi védettséget szereztek. Sok országban a nagyarányú vakcinációnak köszönhetően alakult ki megfelelő védettség, ami növeli a közösségi szintű immunitást.

A WHO szerint a veszélyeztetett csoportokban, vagyis a fiatal korosztályokban (beleértve az egészségeseket is), a kismamáknál és a krónikus betegséggel küzdőknél továbbra is fokozott figyelemre van szükség. A világjárvány egyik fő jellemzője volt, hogy a fertőzöttek szokatlanul nagy részénél alakult ki vírusos tüdőgyulladás, ami a szezonális járványokra egyáltalán nem jellemző, és nagyon nehezen kezelhető. Nem tudni, hogy ez a mintázat változni fog-e a posztpandémiás szakaszban, de mindenképpen indokolja a további fokozott éberséget.

Dr. Keiji Fukuda, a WHO pandémiás influenza szakértője az újságírók kérdésére elmondta, hogy összesen 18 500 laboratóriumi vizsgálatokkal igazolt halálesetről tudnak, amelyet az új típusú influenza okozott. Ennél azonban valószínűleg lényegesen többen haltak meg a H1N1 szövődményei miatt.

Forrás: AFP

Dr. Chan elmondta, hogy a vakcina most is a leghatékonyabb védekezési mód, és folytatni kell az immunizálást, akár a csak az új típusú influenza ellen védő oltóanyaggal, akár a kevert, szezonális vírustörzseket is tartalmazó vakcinával.

A pandémia alatt a H1N1 vált az uralkodó influenzavírussá, ám mára már ez is visszaállt a szezonális járványokra jellemző, több vírusból összetevődő állapotra. Dr. Chan ugyanakkor elmondta, hogy nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a H5N1-es vírustörzs esetében még mindig a 3. pandémiás fázis van érvényben. (Erre a szakaszra a szórványos állatról-emberre terjedés jellemző, amely azonban még nem alakult át emberről-emberre terjedő vírussá.)

Dr. Chan elmondta, hogy sok tanulsággal szolgált számukra a járvány, és a jövőben a hasonló esetekben rugalmasabbnak kell lenniük. A WHO-nak több kimeneti lehetőségre kell felkészülnie, hogy menet közben legyen mihez igazodni, ha nem a vártnak megfelelően alakul a helyzet. Zárásként elmondta, hogy a szervezetnek a kommunikációján is javítania kell, és meg kell tanulniuk együtt dolgozni a közösségi médiával és a közösségi hálózatokkal.

Forrás: AFP


Vádak a WHO ellen

"Az Egészségügyi Világszervezetnek azonnal cselekednie kell, hogy helyreállítsa a hitelességét" - írta nemrég a British Medical Journal (BMJ) nevű orvosi folyóiratban Fiona Godlee, a lap vezető szerkesztője. Az újság 2010. június 3-ai számában megjelent cikkeiben szabályos támadást intézett a WHO ellen, azt állítva, hogy a világjárvány 2009. június 11-ei kihirdetését üzleti érdekek is motiválták.

"A gyógyszergyárak hatalmas profitot termeltek, így kicsit sem mellékes, hogy a WHO döntései mentesek voltak-e az üzleti befolyástól" - írta Godlee. A BMJ-nek a tényfeltáró újságírás londoni hivatalával (The Bureau of Investigative Journalism) végzett közös vizsgálata szerint nem ez volt a helyzet. "A WHO tíz évig készült a nagy influenza világjárványra. A gyógyszeripar eközben gőzerővel munkálkodott az 'univerzális' vírusgyógyszerek engedélyeztetésén, hogy ha majd járvány kitör, ki lehessen elégíteni a hirtelen felfutó keresletet. A BMJ írása szerint a kétféle igyekezet látványosan összeért, miközben a folyamatból mindvégig hiányzott az átláthatóság, amit az érintett vállalatok a maguk javára ki is használtak" - írta nemrég a Népszabadság Online cikke.

A BMJ állításaira a Nature és a New Scientist újságírói is külön cikkben reagáltak - mindkét folyóirat megalapozatlannak nevezte a WHO elleni vádakat. A Nature cikke egyértelműen hamisnak nevezte azt az állítást, amely szerint a WHO részben a gyógyszercégek nyomására hirdetett világjárványt. A neves folyóirat által még a világjárvány kihirdetése előtt megkérdezett szakértők egybehangzóan állították, hogy a vírus veszélyességét csak a járvány kitörését követő hónap elteltével lehet pontosan megállapítani. A világjárványt okozó vírusok ráadásul mutálódhatnak és újabb, az örökítőanyagukban eredetileg jelen nem lévő genetikai anyagot is "beszerezhetnek" (ez az ún. reasszortáció jelensége). Emiatt menet közben is súlyosabbá válhat egy-egy járvány, mint amilyennek eredetileg indult. A korai becslések használhatósága az iménti okokból kifolyólag minden esetben igencsak behatárolt - írta a Nature.

"A WHO H1N1-re adott válasza adekvát volt, és éppen ez az, amit egy közegészségügyi szervezetnek ebben a helyzetben tennie kell. A WHO éppen hogy felelősségteljesen cselekedett, amikor a legrosszabb eshetőséget is figyelembe vette" - mondta a Nature-nek Marc Lipsitch, a bostoni Harvard Közegészségügyi Intézet epidemiológusa.

A Nature-éhez hasonló véleményen van a New Scientist tudományos tanácsadója, Debora MacKenzie is. Szerinte sincs szó a WHO és a gyógyszergyárak közötti összeesküvésről. A New Scientist-ben is tételesen felsorolásra kerülnek a BMJ állításai, majd a vádak cáfolatai is, pontról pontra.

Az Európa Tanács Parlamenti Bizottsága (PACE) a BMJ támadásától függetlenül még januárban vizsgálatot indított a WHO ellen. A PACE egy emberi jogokkal foglalkozó, strasbourgi székhelyű szervezet, amely független az Európai Uniótól (a parlamenti bizottságot - hibásan - több helyen is uniós szervezetként emlegetik, holott az EU-tól függetlenül működő szervezetről van szó).

A PACE nemrég lezárult vizsgálata szerint a WHO influenza-világjárvánnyal kapcsolatos tevékenysége alaptalan pánikot és a közpénzek elpazarlását eredményezte. A PACE 2010. június 24-én kiadott végleges közleménye itt olvasható teljes terjedelmében.

A WHO a vádak ellenére sem változtatta meg eddigi álláspontját a világjárvánnyá nyilvánítás indokoltságával kapcsolatban. A szervezet továbbra is elutasítja, hogy a világjárvánnyal összefüggő tevékenységeit kereskedelmi érdekek befolyásolták volna. Dr. Margaret Chan, a WHO főigazgatója a BMJ szerkesztőinek címzett levelében korábban a következőket írta: "A kereskedelmi érdekek egyetlen alkalommal és egyetlen másodpercig sem befolyásolták a döntésemet." A WHO vádakra adott korábbi reakciója itt olvasható teljes terjedelmében.