Csillagkeltető lehetett egy rejtélyes, sötét felhő az űrben

Vágólapra másolva!
Egy űrben játszódó horrorfilm díszletéhez hasonlít az a csillagközi felhő, amelynek furcsa alakját egy benne megszületett, majd később eltűnt csillag alakíthatta ki.
Vágólapra másolva!

Az IRAS 05437+2502 jelű csillagközi felhőben új csillagok születnek napjainkban is. Az objektum sajátos alakjának kialakulása pontosan nem ismert. Elsőként az IRAS infravörös műhold azonosította 1983-ban, és sötét porsávokat talált benne, egy furcsa, V-alakzattal.

Az alábbi, jóval részletesebb felvételt a Hubble-űrtávcső készítette. Valóban egy V-alakú, felfelé nyíló szerkezetet alkot az impozáns megjelenésű csillagközi anyag, amelynek peremvidéke viszonylag éles. Az egész alakzat úgy fest, mintha valami "felszakította" volna. A feltételezések szerint egy olyan csillag lehetett a térségben, amely intenzív sugárzásával "tisztára söpörte" a köd felső részét. A csillagszél lökéshullámai, illetve az objektum sugárzása kialakította az éles, szakadozott peremet, aztán maga a csillag a térségből eltávozott.

Forrás: ESA, Hubble, R. Sahai (JPL), NASA

A Hubble-űrtávcső képe az IRAS 05437+2502 jelű csillagközi felhőről: a sötét, fura alakzat akár egy film díszlete is lehetne. A kép nagyméretű változatának letöltése (ESA, Hubble, R. Sahai (JPL), NASA)