Így borítja be a fél Földet az erdőtüzek füstje - film

Vágólapra másolva!
A légköri szén-monoxid az orosz és az alaszkai nyári tüzek nyomán messze terjed az északi féltekén. Két kisfilm mutatja be a gáz mozgását az Aqua műhold mérései alapján.
Vágólapra másolva!

Az Oroszország és Kanada területén tomboló tüzek hatása természetesen az országhatárokon is átnyúlik. Az alábbi filmet a NASA Aqua műholdján elhelyezett AIRS detektor felvételeiből állították össze. A képsorozat három nap alapján összegzi a szén-monoxid légköri koncentrációját és mozgását.

A színek a mérgező hatású gáz koncentrációját mutatják, a vörös árnyalat jelzi a legnagyobb gyakoriságot. A felvételek a gáz 5,5 kilométeres magasságban mérhető eloszlását mutatják.

A szén-monoxid terjedése a légkörben az Aqua műhold mérései alapján (NASA)

A film első része nagyjából az Egyenlítő irányából nézve mutatja a szén-monoxid július 18. és augusztus 10. közötti terjedését. Az animáció második felén az északi pólus irányából látható ugyanez, a július 16. és augusztus 10. közötti időszakban. Jól megfigyelhető, hogy Alaszka területén is nagy tüzek tombolnak, amelyek szintén növelik a légkör szennyezettségét.