Táncol a NASA robotja a sivatagban

Vágólapra másolva!
Hat lába van, de gurulni is képes, továbbá terheket pakol, és egyenetlen terepen, valamint a világűr vákuumában is üzemel. A Hold és a Mars felszínére kifejlesztett robot egy atlétához hasonló ügyességgel képes modulokat szállítani és bázist építeni.
Vágólapra másolva!

A Holdra történő visszatérés törlése ellenére a NASA folyamatosan fejleszti a robotjait, amelyek nemcsak kísérőnk, hanem a Mars felszínén is működhetnek. A két égitesten végzendő munkához szükséges technológia csak kicsit különbözik - ezért gondolták a szakemberek, hogy a Hold felszínére történő ismételt leszállás, illetve az ott végrehajtott hosszabb expedíciók az emberes marsutazás előkészítésében fontos szerepet játszhatnak.

A műszaki fejlesztés egyik látványos eredménye a hatlábú ATHLETE robot, amelynek neve egy rövidítés, az All-Terrain, Hex-Limbed, Extra-Terrestrial Explorer kezdőbetűiből összeállított mozaikszó, amely magyarul bármely Földön kívüli terepet hat lábbal felderítő kifejezést jelent.

Az ATHLETE robot bemutatása (NASA)

A most elkészült legújabb prototípus fele akkora, mint a tervezett végső változat, amely majd lakóegységeket építhet a Mars felszínén. A 4,5 méter magas és 4,5 méter széles robot 2,5 tonnát nyom. Maximális sebessége jelenleg mindössze 2 kilométer óránként, ellenben igen összetett mozdulatok végzésére is képes - mint az a mellékelt videofilmeken látható. A robotnak a tervek alapján 14 nap alatt kell megtennie 40 kilométeres távolságot, hogy elég hatékony legyen a Mars és esetleg a Hold felszínén.

Az ATHLETE robot működés közben (NASA)

Az új holdprogram törlése miatt az űrszondák szerepe egyre nagyobb lesz. A magánszektor bevonása céljából a NASA pályázatot írt ki egy napenergiát használó, de éjszaka is mozgásra képes robot tervezésére. A leghatékonyabb robotot kidolgozó csapatot 1,5 millió dollárral jutalmazzák.

Az elmúlt időszakban a Hold és a Mars felszínén tevékenykedő roverek ugyanis kivétel nélkül csak nappal dolgoztak, amikor napelemtábláik energiát szolgáltattak berendezéseiknek. Az éjszakai üzemeléshez akkumulátorok kellenek, ezek pedig nehezek - a súly csökkentése ugyanakkor az egyik legfontosabb szempont az űrszondák tervezésekor. Azonban sok anyagvizsgálati módszer számára előny lenne, ha nem csak a nappali órákban lehetne folytatni a méréseket.

Forrás: Astrobotic
Az Astrobotic nevű cég robotja, amelyet a Holdra terveznek, a Lunar-X Prize felhívás keretében (Astrobotic)