Új fajokra bukkantak Indonézia partjainál

Vágólapra másolva!
Akár 40 új állat- és növényfajt is felfedezhettek az Indonéziához közeli Sangihe- és Talaud-szigetek környékén egy augusztus 14-én véget ért háromhetes expedíció során - jelentették be a kutatók csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az amerikai és indonéziai szakemberekből álló kutatócsoport a létező legmodernebb technológia segítségével vizsgálta az Indonézia partjaihoz közeli Sangihe Talaud tengerfenéki régió flóráját és faunáját. A vizsgált terület teljes egészében a Malajziától a Fülöp-szigeteken át Indonéziáig húzódó úgynevezett Korallháromszögben található: ez a közel hatmillió négyzetkilométernyi terület a világon egyedülálló gazdagságú tengeri élővilágának ad otthont.

A kutatók elmondásuk szerint maguk is elámultak a sokrétű, színes világot tükröző felvételek láttán. Az élőlények között voltak többek közt tányérméretű tengeri pókok és virágszerű, feltehetően húsevő szivacsok is. A kanadai Victoria Egyetem kutatója, Verena Tunnicliffe elmondása szerint a rendkívüli felvételek bepillantást engednek a világ egyik legösszetettebb, ugyanakkor kevéssé ismert tengeri ökoszisztémájába.

Forrás: NOAA Okeanos Explorer Program, INDEX-SATAL 2010
Tízkarú tengeri csillag

A több mint 100 órányi videófelvételt és százezer fotót egy robotjárműre rögzített nagyfelbontású kamera készítette, mely a képeket élő egyenesben továbbította az expedíciós központokba műholdak és nagysebességű internetkapcsolat segítségével. A kutatók kifinomult hanglokátoros térképészeti eljárással, valamint a robotjármű segítségével derítették fel az Indonézia északi partjai közelében található, közel 54 ezer négyzetkilométeres tengerfenéki területet, amelynek mélysége 240 métertől 1600 méterig terjedt.

Az INDEX-SATAL 2010 (Indonesia-USA Deep-Sea Exploration of the Sangihe Talaud Region) az első közös indonéz-amerikai óceánkutató expedíció, mely a Sangihe- és Talaud-szigeteket (SATAL) vizsgálta (Sulawesitől északra). Az együttműködés célja az óceán jobb megismerése, illetve ennek gyakorlati alkalmazása, különös tekintettel a tengeri ökoszisztémák védelmére és az erőforrások természetkímélő használatára.

Forrás: NOAA Okeanos Explorer Program, INDEX-SATAL 2010
Mélytengeri tengerimacska (Chimaeriformes)

A kutatók két, az amerikai Okeanos Explorer és az indonéz Baruna Java IV. nevű kutatóhajóval indultak útra. A hajókat videó-konferenciához szükséges eszközökkel is felszerelték, és az expedícióban résztvevő kutatók zöme a partról, a Jakartában és Seattle-ben kihelyezett központokból követte nyomon az eseményeket. (Részletesebb információkat az INDEX-SATAL 2010 expedícióról korábbi cikkünkben találnak.)