Borsónyi békát fedeztek fel Borneó szigetén

Vágólapra másolva!
Borsó nagyságú békát fedeztek fel kutatók a délkelet-ázsiai Borneó szigetén. Ez eddig a legkisebb békafaj, amely Ázsiában, Afrikában vagy Európában előfordul.
Vágólapra másolva!

Az új faj kifejlett hímjeinek mérete 10,6 és 12,8 milliméter között van. A borsónyi kétéltű a szűkszájúbékafélék (Microhylidae) közé tartozik, és a Microhyla nepenthicola nevet azután a kancsóka növény (Nepenthes ampullaria) után kapta, amelyen él. A béka petéit a kancsóka falára helyezi, és az ebihalak a növény belsejében összegyűlő folyadékban fejlődnek.

Indraneil Das, a Malajzia Sarawak Egyetem biodiverzitással és környezetvédelemmel foglalkozó intézetének munkatársa elmondta, hogy múzeumi gyűjteményekben már korábban is látott példányokat a fajból, de azokat tévesen azonosították. "A kutatók vélhetően azt gondolták, hogy más faj fiatal egyedeiről van szó, ám kiderült, hogy az újonnan felfedezett mikroméretű faj kifejlett példányai" - tette hozzá Das.

Forrás: Prof. Indraneil Das/ Institute of Biodiversity and Environmental Conservation
Forrás: Prof. Indraneil Das/ Institute of Biodiversity and Environmental Conservation

A kifejlett hímek alig nagyobbak egy borsónál

A mini békákat a malajziai Sarawak állam Kubah Nemzeti Parkjában a Gunung Serapi hegy csúcsára vezető út szélén találták. A kutatók a békákra csikorgó hívóhangjuk nyomán bukkantak, amelyre napnyugta kezdetekor zendítettek.

Hallgassa meg a hímek hangját!

Forrás: Prof. Alexander Haas
Forrás: Prof. Alexander Haas

Ennek a növénynek a belsejében fejlődnek az ebihalak

Az új faj leírását a Zootaxa című rendszertani folyóiratban közölték. A felfedezés egy átfogó keresés része volt, amelyet a Conservation International nevű szervezet és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kétéltűekre specializált részlege indított, hogy megkeressék a legritkábbnak tartott kétéltűeket. Korábban ennyire összehangolt keresésre még nem volt példa, a kutatás öt kontinensen összesen 17 országot érint.

A keresett fajok jelentős részét több éve vagy évtizede, felfedezésük óta nem látták (többségüknek magyar neve sincsen), de elképzelhető, hogy elzárt élőhelyfoltokban még előfordulnak. A kutatók annak reményében indították a keresést, hogy talán így rájöhetnek, hogyan maradhatnak fenn bizonyos helyeken egyes fajok kis populációi, amikor máshonnan teljesen eltűntek. A kétéltűek általános jellemzője, hogy különösen érzékenyek a környezet változásaira, ráadásul egy chytridiomycosis nevű gombás fertőzés is veszélyezteti őket, mely már több lokális populáció, sőt egyes fajok eltűnését is okozta.