Vágólapra másolva!
Sikeresen landolt az Egyesült Államok első magánűrhajójának kabinja a tengerben. A Dragon űrhajó a Falcon-9 hordozórakétán még az idén elindulhat a világűrbe.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan zajlik a magánfejlesztésű Dragon űrhajó tesztelése, mely az űrrepülőgépek nyugdíjazása után legénységgel fogja ellátni a Nemzetközi Űrállomást (ISS). A visszatérő kapszula landolását augusztus 24-én próbálták ki az űreszközt gyártó SpaceX cég szakemberei. A kabint 4240 méter magasba emelték fel egy helikopterrel, majd innen ejtették a mélybe. A próbaleszállás a kaliforniai Morro-öböl egy 15 kilométer átmérőjű kijelölt területén történt meg, a Vandenberg Űrközponttól északra.

A kabin a kioldást követően ejtőernyővel fékezte a zuhanást. Elsőként két stabilizáló ernyő nyílt ki, majd ezt követte a három 35 méter átmérőjű fő ejtőernyő kinyitása. A művelet befejezéseként a Dragon űrhajó kabinja a terveknek megfelelően a tengervízbe csobbant. Ez volt az ejtőernyő fejlesztésével kapcsolatos utolsó teszt, a rendszer tökéletesen üzemelt.

Az űrhajó éles verziója ennél is pontosabb leszállásra lesz majd képes, ereszkedésének útvonalát ugyanis néhány kisebb rakétahajtóművel is befolyásolhatja. A tervek szerint a célponttól maximum 2 kilométerre landol - amely egy visszatérő űrhajó esetén rekord pontosságnak számít.


Várhatóan 2011-től indulhat rendszeresen a Dragon űrhajó az űrállomásra, amely összesen hét fő szállítására képes. Az űrhajót és a hordozórakétát kifejlesztő és üzemeltető SpaceX cégnek 1,6 milliárd dollár összegű szerződése van a NASA-val, amelynek keretében 12 alkalommal legénységgel és rakománnyal látják el az ISS-t.

Forrás: Space-X
A Dragon űrhajó kabinja landol a Csendes-óceánon (Space-X)

A Dragon további tesztjeire még az idén sor kerül a szintén magánfejlesztésű Falcon-9 hordozórakétán. Utóbbi 2010 júniusában már sikeresen elindult a floridai űrközpontból, és 250 kilométeres magasságig jutott, de ekkor még űrhajó nélkül. A következő próba már az egész rendszer működését fogja vizsgálni: a hordozórakéta a Föld körüli pályára juttatja az űrhajót, amely ezt követően fékez, és visszatér. Ha minden a tervezettnek megfelelően üzemel, akkor az újabb kísérleti repülés során már 10 kilométerre megközelíti az űrállomást a Dragon űrhajó.