Fára mászik a robotkígyó - videó

Vágólapra másolva!
Az Uncle Sam nevű robotkígyó az első olyan egymástól függetlenül mozgatható részekből felépülő szerkezet, amely képes fára mászni. A kígyó a Carnegie Mellon Egyetem (Pittsburgh) biorobotikai laboratóriumban kifejlesztett "modsnake" (modular snake, magyarul moduláris kígyó) legújabb változata. 
Vágólapra másolva!

A robotkígyó biomimetikus mozgása a valódi kígyók oldalazó, kígyózó és tekergő mozgását utánozza. Egy korábban bemutatott változata még csak függőleges csövek belsejében tudott felmászni, ám a legújabb robot már képes egy fa köré tekeredni, és felmászni rá.

Uncle Sambe hajtóműveket és érzékelőket építettek, a fejrészt pedig kamerával látták el. A robot moduláris felépítésű, azaz egymástól függetlenül mozgatható részekből áll, ami megkönnyíti a robot javíthatóságát a szekciók esetleges sérülése esetén. E moduláris jellegnek köszönhetően a robot tetszés szerinti hosszúságúra építhető. Modulonként egy-egy szervót tartalmaz, melyek feladata a részek forgatása.

A robot fejlesztésekor az volt a fő szempont, hogy fel tudjon mászni egy adott törzsvastagságú fára. A kutatók szerint még sok munka van hátra ahhoz, hogy a fa ágai között is tudjon mozogni, és képes legyen végigcsúszni egy hosszú ág mentén. További munka kell majd a robot tápegységgel való ellátásához, mivel Uncle Sam pillanatnyilag vezetékkel kapcsolódik az áramforráshoz.

A robotkígyó alkalmas lesz arra, hogy földrengések és egyéb természeti csapások miatt összeomlott épületekbe hatoljon be, és ott túlélőket keressen, valamint hogy hidakat, aknákat vagy bármely, emberek számára szűk helyeket vizsgáljon át. Természetesen a katonai szempontok is lényegesek: bombák hatástalanítására, esetleg kémkedésre is használni lehet, hiszen egy kígyóra senki sem gyanakszik.