Bemutatták 2010 legjobb asztrofotóit

Vágólapra másolva!
A Tejút sávja egy öreg fenyő mögött, telihold Poszeidón templomának romjai felett és a magasban sávot húzó objektumok láthatóak azokon a látványos csillagászati fényképeken, melyeket a 2010-es év legjobb asztrofotóit kereső felhívás során gyűjtöttek össze.
Vágólapra másolva!

A Greenwich-i Royal Observatory által kiírt Az év csillagászati fotósa 2010 (Astronomy Photographer of the Year 2010) versenyre bárki küldhetett képeket, a nevezni kívánt felvételeket a Flickr képmegosztó oldal "The Astronomy Photographer of the Year" csoportjába kellett feltölteni. A legjobb kép Tom Lowe Föld és űr (Earth and Space) kategóriában nevezett, elszáradt rókafark fenyőt ábrázoló fotója lett, háttérben a Tejúttal. A Naprendszerünk (Our Solar System) kategóriát Anthony Ayiomamitis nyerte teljes napfogyatkozást ábrázoló képével, míg a Mély űr (Deep Space) kategória győztese Rogelio Bernal Andreo Orion-övet és Orion-ködöt együttesen ábrázoló fotója lett.

Forrás: The Royal Observatory, Greenwich/Tom Lowe
Tom Lowe győztes felvétele: egy elszáradt rókafark fenyő háttérben a Tejúttal
Kattintson a képre a galériáért!

Forrás: The Royal Observatory, Greenwich/Terry Hancock
Terry Hancock felvétele az Androméda-galaxisról. A sötét porfelhők látványosan kirajzolják egy csillagváros spirális szerkezetét, emellett két halvány kísérőgalaxisa is megfigyelhető a képen
Kattintson a képre a galériáért!

Forrás: The Royal Observatory, Greenwich/Anthony Ayiomamitis
Telihold a nyári napfordulón Poszeidón templomának romjai felett (Anthony Ayiomamitis)
Kattintson a képre a galériáért!

Forrás: The Royal Observatory, Greenwich/Diddi Sig
A légkör felső régiójában táncoló sarki fény 2009. augusztus 30-án (Diggi Sig)
Kattintson a képre a galériáért!

Annak ellenére, hogy a verseny jelentkezési határideje július 16-án lezárult, és szeptember 10-én ki is hirdették a győzteseket, a lelkes asztrofotósok még most is töltenek fel friss felvételeket a galériába, ahol jelenleg 3205 kép tekinthető meg.