Atomreaktor-látogatás és közös dobolás az idei Kutatók éjszakáján

Vágólapra másolva!
Negyvenezernél több látogatót várnak a szervezők szeptember 24-én a Kutatók éjszakáján - lesznek hadi robotok, rendeznek tudományos blogtalálkozót, az érdeklődők foglalkozhatnak élményközpontú matematikával, de szó esik a sci-fi ihlette tudományról is.
Vágólapra másolva!

A tudományos, ám mégis könnyed éjszakán bárki bepillantást nyerhet a kutatók titokzatosnak tűnő munkájába, és minden korosztály megtalálhatja a neki megfelelő programot - vetélkedőket, kísérleteket, kiállításokat és tudományos-szórakoztató programokat. A felsőoktatási és kutatóintézetek által bemutatott érdekes, interaktív programok mellett olyan eseményekkel is találkozhatunk, amelyeken a kutatások gyakorlati hasznosítása, illetve az a kutató kerül előtérbe, aki üzletemberként és tudományos szakemberként egyaránt megállja a helyét.

A résztvevők kvantummechanikával és viszkozitással, szupravezetéssel és populációdinamikával ismerkedhetnek, de foglalkozhatnak funkcionális nanorészecskékkel és ballonszondákkal is. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) ismét kinyílik a Nukleáris Technikai Intézet oktatólaborja, és az érdeklődők közelről láthatnak egy mini atomreaktort. A központi helyszín a Millenáris, ahol a legizgalmasabbnak a ritmika-aritmetika műhely ígérkezik: a dobolás ritmikájának elméleti síkon való értelmezése történik óriási közös dobolás során.

Az idén különleges vetélkedőre is sor kerül. A Legyen ön is tudós! elnevezésű játék négy párhuzamos helyszínen zajlik majd: Debrecen, Gödöllő, Győr és Miskolc legjobbjai mérik össze erejüket a Kutatók éjszakáján, élő online kapcsolásban az egyes egyetemek honlapjain. A részvételhez nem kell mást tenni, mint kitölteni a Kutatók éjszakája honlapján található tesztet.

"Ha gyorsan, helyesen válaszolsz és van kedved hozzá, lehetséges, hogy éppen te leszel a vendége a négy egyetem valamelyikének a 2010. szeptember 24. péntek esti élő kvízműsorban! Az online teszt 2010. szeptember 20-án éjfélig tölthető ki" - írja a Tempus Közalapítvány közleménye.

Az eseményekre, amelyeknek 23 város 28 intézménye ad otthont, szeptember 8-tól lehet regisztrálni. A rendezvény társszervezője a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány. Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló, egész napos fesztiváljellegű esemény célja a tudomány, a tudományos eredmények és a kutatói életpálya népszerűsítése.

A programokról részletes információ a Kutatók éjszakája honlapján, illetve Facebook oldalán érhető el.