A magyar diákok voltak a legjobbak a közép-európai matekolimpián

Vágólapra másolva!
Csapatban és egyéniben is a magyar diákok voltak a legeredményesebbek tíz ország középiskolásai közül a Szlovákiában szerdán zárult Közép-európai Matematikai Olimpián.
Vágólapra másolva!

Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Svájc, Szlovákia és Szlovénia indulói közül csapatversenyben Magyarország hatfős csapata az első helyet szerezte meg. A résztvevő magyar diákok a kiadott három aranyéremből kettőt hoztak haza, s a legeredményesebb diák is a magyarok közül került ki - közölte Pintér Ferenc, a Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Egyéni versenyben aranyérmes lett a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnáziumban tanuló Kalina Kende - aki egyben a nemzetközi verseny legtöbb pontot gyűjtő résztvevője is volt -, valamint a fővárosi Berzsenyi Dániel Gimnáziumban tanuló Frankl Nóra. Ezüstéremmel térhetett haza a szintén a Fazekasba járó Ágoston Tamás, Lenger Dániel és Sándor András, míg bronzérmet szerzett a kaposvári Nagyboldogasszony Katolikus Gimnáziumban tanuló Somogyi Ákos.

Pintér Ferenc elmondta: a résztvevőknek az egyéni verseny során négy feladatot kellett megoldania öt óra alatt, másnap pedig a csapatversenyben nyolc feladatot csapatmunkában végeztek el ugyancsak öt óra alatt, s a munkát egymás között úgy osztották meg, ahogy jónak látták. A versenyt a Nemzetközi Matematikai Diákolimpia (IMO) szabályaival egyező módon rendezik minden évben, a magyar csapatot az IMO-csapat vezetői állították össze a hivatalos tanulmányi versenyek, a Nemzetközi Kenguru Matematika Verseny és válogatóverseny alapján.

Az idén a szlovákiai Sztrecsény (Strecno) községben rendezett négyedik matekolimpiára a Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány és a Bolyai János Matematikai Társulat szervezésében és anyagi támogatásával utazhattak a versenyzők, s magyar fiatalok harmadszor vehettek részt a nemzetközi megmérettetésen.