Ne szalassza el este a rekordközelségben lévő Jupitert!

Vágólapra másolva!
Közel fél évszázada volt olyan közel hozzánk a Jupiter, mint ezekben a napokban. Szabad szemmel is ragyogó látvány, egy kisebb távcsővel pedig már izgalmas részleteket láthatunk rajta. Néhány érdekes tudnivaló, ha az égbolt alatt mesélni is szeretne valakinek.
Vágólapra másolva!

Először is mondja el, hogy a Jupiter közelsége semmilyen káros hatással nem lesz ránk, nem befolyásolja az életünket. Jót tehet viszont a hangulatunknak, ha szakítunk pár percet arra, hogy megcsodáljuk az esti, éjszakai, sőt akár a hajnali égbolton.

Nem kell sokat tekergetni a nyakunkat, estefelé nézzünk csak kelet-délkelet felé, és keressük meg a legfényesebb pontot az égen: ez a Jupiter, a bolygók királya. Az éjszaka folyamán déli irányban egyre magasabbra emelkedik, eltéveszteni sem lehet. A Jupiter mindig fényes, mert a legnagyobb bolygó a Naprendszerben, ezért is kapta minden kultúrában főistenek neveit (a modern csillagászatba a római elnevezés került be). Sokkal nagyobb, mint a Föld: ha a Föld felszínét "lenyúznánk", és "felszegelnénk" a Jupiter felszínére, akkor ott egy akkora területet foglalna el, mint a Földön India.

Ezekben a napokban az átlagosnál is fényesebb az óriásbolygó, mert 1963 óta nem volt ilyen közel a Földhöz (és 2022-ig nem is lesz). Szeptember 21-én kerül úgynevezett szembenállásba a Nappal, amikor bolygónk a Nap és a Jupiter között húzott egyenesen helyezkedik el (vagyis éppen áthaladunk a Nap és a Jupiter között). A Jupiter távolsága ekkor 589 millió kilométer lesz bolygónktól (fényessége mínusz 2,9 magnitudó, látszó átmérője 49,9", részletek itt).

Ha megtalálta a Jupitert és nincs egyedül, akkor érdemes elmondania néhány további érdekességet.

Figyeljék meg, hogy a Jupiter fénye milyen nyugodt! Nem vibrál, nem hunyorog, mint a csillagoké. Keressen egy fényes csillagot, és vesse össze a Jupiter fényével. Ha legközelebb egy kevésbé fényes bolygóról nem tudja eldönteni, hogy csillag-e vagy bolygó, ez jó módszer lehet. A jelenség magyarázata az, hogy a bolygók közelebb vannak hozzánk, ezért - bár szabad szemmel pontszerűnek tűnnek - egy nagyobb felületről érkezik róluk a szemünkbe a fény, mint a távoli csillagokról, és a vibrálások kioltják egymást (lásd a szcintilláció jelenségét).

Forrás: [origo]
A Jupiter és a Hold helyzete szeptember 20-án, 22 órakor

Szabad szemmel a Jupiter legnagyobb holdjait sem látjuk, ehhez kisebb távcső kell (már egy kézitávcső, egy binokulár is elég). Attól függően, hogy milyen időpontban nézzük, maximum 4 apró pontot pillanthatunk meg a bolygó mellett, nagyjából egyvonalban (ha éppen egyik sincs a bolygó mögött vagy előtt). Ezek a Galilei-holdak, amelyek felfedezőjükről kaptak a nevüket. Az 1600-as évek elején ez volt az egyik nagy csapás a geocentrikus világképre, hiszen nyilvánvalóvá vált, hogy ezek a holdak a Jupiter körül keringenek, azaz nem minden mozgások centruma a Föld. Azóta kiderült, hogy a négy apró fénypont mindegyike önálló, izgalmas világ, sőt az Europán élet is lehet. Az égitest vizsgálatára izgalmas tervek vannak, de nem állunk olyan jól, ahogy azt A. C. Clarke elképzelte a 2010. Második űrodisszeiában.

Ha már távcsővel nézhetjük a bolygót, sötét sávokat figyelhetünk meg rajta, ráadásul most egy különleges állapotban. A Jupiter légkörében világos és sötét zónák váltakoznak; a legfeltűnőbb alakzatok közé tartozik két sötét sáv a bolygó északi és déli féltekéjének alacsony szélességű (az egyenlítőhöz közeli) zónájában. Idén tavasszal azonban a déli egyenlítői sáv szinte teljesen eltűnt. Erre volt már példa, de az okát nem tudják. Kissé jobb amatőrtávcsövekben megpillanthatjuk a Jupiter híres Nagy Vörös Foltját is, amely egy legalább 300 éve tartó vihar. További ritka különlegesség idén, hogy a Jupiter mellett a szinten szembenállásban lévő Uránuszt is megpillanthatjuk, de ezt már csak távcsőben és pontos térképpel.

Forrás: NASA
Az óriásbolygó Nagy Vörös Foltja

Végül egy fontos dolog: a Jupiter a mi "védőangyalunk". Ez alatt azt kell érteni, hogy hatalmas tömegénél és tömegvonzásánál fogva "elkapja" a Naprendszer külső tartományaiból befelé haladó üstökösek és kisbolygók egy részét, amelyek így nem tudnak behatolni a Föld térségébe. Enélkül jóval több potenciálisan veszélyes égitest érkezhetne bolygónkhoz. Ilyen testek becsapódásait figyelték meg a Jupiteren 1994-ben, 2009-ben és idén is, azaz viszonylag gyakori jelenségről van szó. A Jupiter "bombázása" arra utal, hogy a Naprendszer nem is annyira nyugodt hely, mint ahogy eddig gondoltuk, hanem sokkal sűrűbben történnek váratlan események.

Forrás: NASA
2010-ben elhalványodott a Jupiter déli egyenlítői sávja

Ennyi talán elég is egy szép Jupiter-élményhez, további információkat honlapajánlónkon keresztül érhet el. Úgy tűnik, az időjárás kegyes lesz hozzánk a héten, így a következő napokra érdemes betervezni az óriásbolygót esti programunkba. Öltözzön fel jó melegen, és próbáljon keresni egy távcsöves csoportot például a Magyar Csillagászati Egyesületen keresztül. Ha ez nem sikerül, akkor is nagy élmény lehet a szikrázó fénypont megcsodálása, és a mese az óriásbolygóról.