Ezeregy kutató meséi: Kutatók Éjszakája szeptember 24-én

2010.09.21. 15:48

A kutatók nem elefántcsonttoronyban élő, zárkózott emberek, hanem a hétköznapokban tapasztalható csodák mögött álló színes egyéniségek. Ezt mutatja be immár ötödik alkalommal a Kutatók Éjszakája, ahol több mint nyolcszáz programon közel ezer kutató bizonyítja be a nagyközönség számára, hogy a tudomány érdekes, és tanulni sohasem késő.

A rendezvény 24 város 43 intézményében zajlik párhuzamosan, így izgalmas és különleges programokra lehet számítani Soprontól Budapesten át Debrecenig. Ingyenes, interaktív kísérletek, előadások, kiállítások, intézmény bejárások ismertetik meg az érdeklődőket a tudomány világával. Természettudomány, orvostudomány, műszaki tudományok, agrártudomány, társadalomtudomány és a bölcsészettudományok is mind ott lesznek, úgy, ahogy még sohasem láthattuk azokat.

Nézzünk néhányat a programok közül!

Egerben az "Energikus kémikusok" mellett LEGO robotok és éjjeli lepke figyelés, Miskolcon mágneses levitáció vagy bányalátogatás várja az érdeklődőket. Martonvásáron számos intimitást megtudhatunk a búzanövények életéről, Mosonmagyaróváron látványos konyhai kísérletekkel szórakozhatunk. Pécsett világító állatok és növények, Sárospatakon hipnózis, Sopronban a jövő informatikája kínál izgalmakat. Százhalombattán életre kel az őskor, Szegeden festéklézer és húsevő szőrös növények, Szombathelyen helyszínelő tudósok és krimipéntek vár. Debrecenben pedig az Elemi álom című animációs film premierjére kerül sor.

A szeptemberi csillagos égboltot több városban is csillagászati távcsövekkel kémlelhetjük: Budapesten a Millenárison és a Budapesti Műszaki Egyetemen, valamint Kecskeméten, Győrben, Szombathelyen, Pécsett, Székesfehérváron és Miskolcon várják égi sétára a látogatókat. Megnyitja kapuit a Bajai Csillagvizsgáló is, ahol nemrégiben magyar csillagászok új szupernóvát fedeztek fel.

Forrás: MTI
Focizó robotok a Nyíregyházi Főiskolán (a kép egy korábbi Kutatók Éjszakáján készült)

A központi budapesti programnak a Millenáris ad otthont. Tegyünk távcsöves kirándulást az őszi égbolton, vegyük szemre a Kitchen Budapest (KIBU) izgalmas installációit, majd a B csarnok nagyszínpadán hallgassuk meg, milyen az, ha a sci-fi irodalom ihleti a tudományt, hogyan kapcsolódnak az agyhullámok a kreativitáshoz, vagy fürkésszük ki a szerencsejátékok matematikai-pszichológiai alapjait. Szagoljunk be az Élményműhelybe, küldjünk Pulit a Holdra, majd vegyünk részt a Ritmika-Aritmetika kísérletben, ahol közös dobolással írhatunk új ritmusképleteket. Mindezt szigorúan a tudomány talaján! A dobolás mágikus erejét kutató kísérlethez a látványt a Medence csoport VJ-i keverik, és 3D-s vetítés is támogatja.

A budapesti egyetemeken is látványos programkínálattal készültek a szervezők: a Corvinuson megismerhetünk belülről egy mikroszaporító labort, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen robotpartnerekkel játszhatunk labirintus játékot és egyes pálinkafajták is harca kelnek. A BME-n ismét kinyílik a Nukleáris Technikai Intézet Oktatólaborja, és közelről láthatunk egy mini atomreaktort. Ugyanott betekinthetünk egy élelmiszervizsgáló labor mindennapjaiba, vagy vezető nélküli légijárművekkel ismerkedhetünk. A Semmelweis Egyetemen tudományos lézershow és molekuláris muzsika vár, a Pázmányon pedig a mindig népszerű robotfoci és robotikai kutatások. Az Óbudai Egyetem Mérnöki Karán egy felújított T-modellel, sikerének titkával és a kézgeometriai azonosítás módszerével ismerkedhetünk. Az Országos Idegtudományi Intézet agyműtét videót mutat be, de megtudhatjuk, miért csikorgatjuk a fogunkat, vagy mitől remeg a kezünk. A Közlekedéstudományi Intézet pedig bevezet a kátyúkészítés tudományába.

Forrás: MTI
Látogatók a Budapesti Műszaki Egyetem oktató reaktoránál (a kép egy korábbi Kutatók Éjszakáján készült)

Idén először egy nagyvállalati partner is bekapcsolódott a programok szervezésébe. Az Ericsson Magyarország az első hazai nyilvános élő LTE - Long Term Evolution (4G) mobiltechnológiai bemutatónak ad otthont, továbbá a nagyközönség számára megnyitja különleges fejlesztő laboratóriumait, bemutatja az ericssonos munkatársak hobbiból megalkotott szerkezeteit, távközlési/mobiltelefónia minikiállítást szervez, és erre az alkalomra Budapestre hoz egy twitterező fát, 3D kamerát és TV képernyőt is. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítványnál nem a főzőversenyhez puffasztják a fémhabotm, míg a Barabás Villában az innovációk mellett a múltba tekintünk, megismerhetjük a kutatói divatot (Archimedes-től a Curie házaspárig) Fábry Sándor konferálásában. A Klebelsberg Kultúrkúriában IQ akadályverseny és borkóstolás, a Collegium Budapestben a Föld és a Mars rejtélyei várják az érdeklődőket. A Petőfi Irodalmi Múzeumban Csenge veszi fel a harcot a Záptojásszagú Mágus ellen, méghozzá a vegyészet, egész pontosan látványos kísérletek segítségével.

A Kutatók Éjszakáját a Magyar Telekom is támogatja. Idén nemcsak a központi budapesti helyszínt, a Millenárist biztosítja a szervezőknek, hanem innovatív bemutatókkal és ötletes, interaktív programokkal is várja a látogatókat. A Magyar Telekom innovációs laborja, a Kitchen Budapest (KiBu) három installációval is jelen lesz. Bemutatásra kerül az Animata árnyszínház, mely egy valós idejű animációs szoftver, segítségével könnyedén építhetünk fel jeleneteket virtuális bábokkal. Kipróbálhatjuk az Opera Loopert is, amely egy a New York-i Brooklyn Museum eseményére készült interaktív installáció, továbbá megcsodálhatjuk a Landelion nevű, a kábelek újrahasznosításával kialakult organikus formájú net-pitypangot, amelyet a látogatók kelthetnek életre.

Az Origo bluetooth-on sugárzott mobil alkalmazásaival mutatkozik be a Millenárison. Az izgalmas programokhoz a Magyar Telekom rendszerintegrációs és informatikai szolgáltatásokat nyújtó leányvállalata, a KFKI is hozzájárul egy kiváló minőségű videokonferencia létesítésével, amely lehetővé teszi a bejelentkezést élő kapcsolatban a központi és a győri helyszín között.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK